Gezondheid12 jul '21 18:25

Ziekenhuizen: Deze week stijging in aantal coronapatiënten

Auteur: BNR Webredactie

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen, door het toenemende aantal coronagevallen en door het vaker voorkomen van de Deltavariant van het coronavirus.

Volgens het LCPS is er sprake van een trendbreuk sinds vrijdag. Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 5 juli. Op basis van hun prognoses verwacht het LCPS dat dit aantal nog verder gaat stijgen. Volgens LCPS-voorzitter kan het in totaal oplopen tot de 700 à 800 coronapatiënten in de ziekenhuizen. 'We moeten er rekening meehouden dat het kan oplopen richting de 700 à 800 coronapatiënten.' Kuipers verwacht echter niet dat we teruggaan naar de bezetting die er op het toppunt van de coronacrisis was toen er ruim 2800 mensen in het ziekenhuis lagen met het coronavirus.

Volgens een woordvoerder is het nog onzeker wat er vanaf volgende week gaat gebeuren. 'Als mensen voorzichtig zijn, de nieuwe maatregelen zoals het sluiten van discotheken effectief blijken te zijn en besmettingen niet van jonge mensen overslaan naar de 40-plussers, dan kan het meevallen.'

Risicovol contact

Demissionair Gezondheidsminister Hugo de Jonge deed vandaag de oproep naar mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven, als je 'risicovol contact' hebt gehad. Hij vraagt de mensen om weinig in contact met anderen te komen en je te laten testen. Iedereen die bijvoorbeeld een feestje of barbecue heeft gehad of is uitgegaan moet extra opletten, waarschuwt de demissionair minister.

Gerelateerde artikelen