Gezondheid13 jul '21 07:04Aangepast op 13 jul '21 13:44

'Het loopt helemaal vast bij de test-laboratoria'

Auteur: BNR Webredactie

Na een rappe stijging van het aantal coronabesmettingen, is er de laatste twee dagen juist een kleine daling gemeld door het RIVM. Gemiddeld stijgt het aantal besmettingen. Daarom gaan ook de zogeheten risiconiveaus omhoog. Op de nieuwe kaart van Nederland die de overheid dinsdag vaststelt, gaan zeven regio's naar het hoogste niveau (zeer ernstig) en dertien naar het een na hoogste niveau (ernstig).

(JC Gellidon)

Toch lijkt het niet echt waarschijnlijk dat het aantal besmettingen werkelijk omlaag is gegaan of stabiel blijft, zoals het RIVM nu twee dagen op rij meldt, zegt corona-data-analist Yorick Bleijenberg: 'Je zag een enorme stijging. Normaal verwacht je dan dat je net zoals een auto steeds sneller gaat. Je gaat niet ineens de andere kant op. Je remt eerst langzaam af en dan ga je in je achteruit. Wat we nu zien is eigenlijk als een botsauto. Je botst tegen een muur en gaat dan in je achteruit en voor data is dat heel raar', legt Bleijenberg uit.

Problematiek bij de laboratoria

Volgens hem ligt de problematiek vooral bij de laboratoria die de coronatesten onderzoeken. 'Er zijn twee dingen die zo'n teruggang kunnen verklaren. Het eerste geval zou zijn dat er vijf dagen voor de daling een maatregel zoals een hele zware lockdown genomen zou kunnen zijn. Dat is niet het geval. Het tweede geval is een data-issue.' Volgens de analist is dat laatste het geval. 'We dachten aan een storing, maar dat blijkt niet het geval. Er is niks bij het RIVM fout gegaan, maar bij de testlaboratoria. Daar loopt het helemaal vast', zegt de analist. Bleijenberg meent juist dat de besmettingen nog steeds doorzetten, ook al laten de cijfers dat niet zien. 'Als we de 'echte' cijfers zouden hebben, dan zouden we rond de 15.000 besmettingen zitten.'

Bekijk het gehele gesprek met data-analist Yorick Bleijenberg hier. Het artikel gaat verder onder de video.

Groningen kan druk niet aan

Vanwege het hoge aantal besmettingen voert de GGD in Groningen het bron- en contactonderzoek nu noodgedwongen anders uit, zegt de GGD tegen RTV Noord. 'We waren één van de weinige regio's die altijd uitgebreid onderzoek is blijven doen. Dan kan je het virus namelijk goed in kaart brengen. Maar het is extreem druk. We hebben alweer opgeschaald, maar dan nog lukt het niet', zegt een woordvoerder.

Zoals een beroemd voetballer ooit zei dat 'elk nadeel een voordeel heb', ziet Bleijenberg dat hier ook gebeuren. 'Als die cijfers laag blijven, komen we op de kaart van ECDC (Het Europese RIVM, red.) niet op donkerdonker-rood te staan', lacht de data-analist.

Dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen nu nog stabiel laag is, is te danken aan de vaccinaties, meent de data-analist. 'Het voordeel van de vaccinaties is dat het aantal opnames relatief laag zal zijn. In het voorjaar kon je tweehonderd opnames verwachten per dag dat er meer dan tienduizend besmettingen waren. Nu gaat dat heel hard naar beneden. Waarschijnlijk kan je minder dan vijftig opnames per dag verwachten.' Ook de ziekenhuizen meldden gisteren al dat ze waarschijnlijk wel een stijging van het aantal coronapatiënten verwachten, al zal dat niet zo heftig zijn als op het hoogtepunt van de pandemie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen