Gezondheid13 jul '21 14:24

Reproductiegetal coronavirus stijgt naar 2,17

Auteur: BNR Webredactie

Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar 2,17. Dat is het hoogste niveau sinds 24 februari 2020. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, stond afgelopen vrijdag nog op 1,37. Het RIVM sluit overbelasting van de Zorg niet uit.

(ANP Rob Engelaar)

Alle varianten

Het gaat om het cijfer van alle varianten bij elkaar, stelt hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM in een presentatie voor de Tweede Kamer. Het reproductiegetal van de Delta-variant (voorheen de Indiase variant) is 2,52.

Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen en zij besmetten vervolgens 1022 mensen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.

Gedateerde data

Het getal gaat over de situatie twee weken geleden, eind juni, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Eind juni haalde de Delta-variant de Alfa-variant (de Britse variant) in als de meest voorkomende mutatie. Inmiddels gaat het bij twee op de drie gevallen in Nederland om de Delta-variant, aldus Timen.

Het aantal positieve tests is afgelopen week met 576 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor. Het aantal uitgevoerde testen steeg in dezelfde periode met 59 procent. Ongeveer 15 procent van alle testen brengt een besmetting aan het licht, tegen ongeveer 3 procent een week geleden.

18 - 29 jaar

In alle regio's is sprake van een toename, maar vooral in Amsterdam-Amstelland, Groningen en Utrecht. Het zijn vooral 18- tot 29-jarigen die positief testen, maar ook in de andere leeftijdsgroepen stijgt het aantal nieuwe gevallen.

Overbelasting Zorg

Het is 'niet uit te sluiten' dat de explosieve stijging van het aantal coronagevallen leidt tot een overbelasting van de zorg, zegt Timen. Of het echt zo ver komt, hangt volgens Timen onder meer af van de verspreiding van het virus onder ouderen en kwetsbaren. Daar begint het aantal positieve tests wel te stijgen, maar hoe ver dat oploopt, hangt af van de vaccinatiegraad. Timen roept jongeren op om voorlopig geen contact te hebben met ouderen en mensen uit risicogroepen. Daarnaast wil ze dat jongeren zo snel mogelijk worden gevaccineerd.

Kuipers: 800 ziekenhuisopnames

Hoeveel mensen die nu het coronavirus oplopen uiteindelijk in het ziekenhuis zullen belanden valt nog niet precies te zeggen, maar ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers houdt de komende tijd rekening met een toename tot zo'n achthonderd coronapatiënten. "Het is op zo'n omslagpunt als waar we nu zitten altijd koffiedik kijken", zegt hij er wel bij. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) baseert zijn inschatting op het aantal besmettingen, de leeftijd van de mensen die nu besmet raken en de ervaringen in het buitenland.

Voorland Engeland

Vooral de situatie in Engeland heeft een voorspellende waarde, zegt Kuipers. Daar greep de extra besmettelijke Delta-variant van het virus al eerder om zich heen, gevolgd door een toename van het aantal opnames. Een herhaling van eerdere pieken, toen de maximale capaciteit van de intensivecareafdelingen bijna werd overschreden, is vooralsnog niet aan de orde. Het virus treft nu vooral jongeren en die belanden niet zo vaak in het ziekenhuis met Covid-19. "Maar iedere toename zit de reguliere zorg en de inhaalzorg in de weg", zegt Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam.

Momenteel liggen in de Nederlandse ziekenhuizen 204 coronapatiënten in totaal. Hoewel dus meer drukte wordt voorzien, vindt hij het belangrijk dat ziekenhuismedewerkers de gelegenheid krijgen om rust te nemen en op vakantie te gaan. Om de druk zo goed mogelijk te verdelen, blijven ziekenhuizen ook de komende tijd patiënten spreiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen