Gezondheid20 jul '21 06:36Aangepast op 20 jul '21 09:33

Oorzaak van tientallen doden na coronavaccinatie niet te achterhalen

Auteur: BNR Webredactie

Bijwerkingencentrum Lareb tast in het duister over de doodsoorzaak van vele tientallen mensen die overleden na een coronaprik. Het instituut dat bijwerkingen van geneesmiddelen registreert, ontvangt vaak onvoldoende informatie om de oorzaak te achterhalen. Zo werd slechts in een handvol gevallen het lichaam na overlijden onderzocht.

Image
(Unsplash - Mat Napo)

Gebrek aan gegevens

Bij 73 van de 257 meldingen van overlijden na coronavaccinatie was de precieze doodsoorzaak onbekend, bevestigt Lareb na vragen van BNR. Het gaat om zo'n 30 procent van de gevallen die tot midden april bij Lareb werden gemeld.

'Soms wordt de informatie niet aangeleverd omdat degene die de melding maakt niet over de informatie kán beschikken. Een nabestaande of verzorgende heeft geen toegang tot alle gegevens in het ziekenhuis', zegt Lareb-directeur Agnes Kant. 'We gaan tot het gaatje om de informatie alsnog te achterhalen, maar dat lukt niet altijd. Daar kunnen heel veel redenen voor zijn, bijvoorbeeld omdat de informatie er niet is. Als iemand thuis plotseling overlijdt, weet je vaak niet wat er precies is gebeurd.'

Er zijn nu in totaal 448 meldingen van overlijden na vaccinatie, maar daarvan ontbreekt vooralsnog een uitgebreide analyse. Overlijden na vaccinatie betekent niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden.

Lichaam onderzoeken

Wat opvalt is dat slechts in een fractie van de gevallen obductie werd verricht. Bij Lareb zijn daarvan elf meldingen bekend. Het lage aantal maakt het volgens pathologen lastig om harde conclusies te trekken. 'Je hebt mensen die niet lang na vaccinatie overlijden. Als zij niet onderzocht worden, weet je absoluut niet wáár ze aan zijn overleden', zegt patholoog Frank van de Goot.

Agnes Kant van Lareb erkent dat medische informatie nodig is om te weten wat er in het lichaam gebeurt. 'Als we dat niet weten kunnen we ook geen onderzoek doen in relatie tot het vaccin. Dat is onmogelijk. Want waar moet je dan naar kijken?' Hoewel het doen van obductie volgens haar kan helpen om de doodsoorzaak vast te stellen, is het geen garantie, benadrukt ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen