Gezondheid21 jul '21 07:53Aangepast op 21 jul '21 12:48

Volt wil mondkapje terug

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair minister Grapperhaus mag het mondkapje vaarwel hebben gezegd, op drukke plekken moeten Nederlanders gewoon weer mondkapjes gaan dragen. Dat zegt Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Dit om de opmars van de deltavariant van het coronavirus te stoppen.

(Unsplash / Engin Akyurt)

Luister terug | Werknemers stellen baas verantwoordelijk voor coronabesmetting

'De variant is niet alleen heel besmettelijk, maar vooral ook heel erg gevaarlijk, voor niet-gevaccineerden is het ernstiger dan bij de andere varianten. Een ander groot risico bij dit hoge aantal besmettingen is dat er een mutant ontstaat waar geen vaccin tegen opgewassen is', zegt Gündoğan.

Het Kamerlid zegt dat er veel jongeren zijn die longcovid krijgen en dat we daarvan de langetermijneffecten niet kunnen inschatten. Gündoğan wil dus niet zoals in het Verenigd Koninkrijk alles opengooien op economische gronden alleen. 'Waarom neem je zo veel onnodig risico met mensenlevens? Het is geen grapje, er liggen jongeren op de IC.'

Luister terug | Frankrijk voert gezondheidspas in

Het Kamerlid pleit er dan ook voor om op plekken waar geen anderhalve meter gehouden kan worden, zoals in supermarkten en zorginstellingen, het mondkapje weer te verplichten. Ze wijst erop dat in veel Europese landen een mondkapjesplicht in supermarkten geldt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen