Gezondheid22 jul '21 07:22Aangepast op 22 jul '21 10:41

'Negatieve test voor gevaccineerden kan vaccinatietempo verlagen'

Auteurs: Julia Bokdam en Wesley Weerts

Het kabinet kan het vaccinatietempo onbedoeld verlagen als het voortaan aan alle bezoekers van grote evenementen en drukke clubs een negatieve coronatest vraagt. Door ook van gevaccineerden een negatieve test te eisen vervalt met name voor jongeren de urgentie om zich snel te laten vaccineren. Daarvoor waarschuwen onder meer communicatie- en gedragswetenschappers op BNR.

(Flickr / B. de los Arcos)

Het gaat vooral om jongeren die niet bang zijn om zelf ziek te worden of voor wie het beschermen van kwetsbaren niet de voornaamste reden is om zich te laten vaccineren, zegt José Sanders, hoogleraar narratieve communicatie aan de Radboud Universiteit. ‘We hebben erg veel ingezet op de onmiddellijke voordelen en individuele vrijheden die je krijgt na een vaccinatie. Als je nu toch aan gevaccineerden een negatieve test gaat vragen, kan een belangrijk argument voor jongeren om zich snel te laten vaccineren wegvallen.'

Belangrijk argument

Julia van Weert, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam, denkt dat een snellere toegang tot evenementen bij sommige 'een extra zetje' heeft gegeven bij de snelheid van vaccineren. Maar ze benadrukt daarnaast dat belangrijke redenen voor jongeren om zich te laten vaccineren zelfbescherming en een kleinere kans om anderen te besmetten zijn. Deze dingen zorgen er volgens haar voor dat de vaccinatiebereidheid in deze groep hoog is.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionair kabinet om bij grote publieksevenementen ook aan gevaccineerden een negatieve testuitslag te vragen. Of dit advies daadwerkelijk wordt overgenomen, is nog niet bekend.

Alle hens aan dek

Mocht het kabinet daartoe besluiten is een duidelijke communicatie van de overheid cruciaal, zo stellen experts. ‘Leg uit waarom het belangrijk is om het vaccin te nemen en benadruk dat je het niet alleen voor jezelf doet. Uiteindelijk heeft iedereen baat bij een hoge vaccinatiegraad zodat de samenleving zoveel mogelijk open kan blijven', zegt Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam.

Volgens hoogleraar José Sanders is dat geen gemakkelijke opgave: 'Een belangrijk deel van de vaccinatiecampagne was gericht op de extra vrijheden voor individuen, denk aan dansen met Janssen. Als je nu pas de nadruk gaat leggen op het collectieve, dan wordt het lastig om de urgentie over te brengen.'

De sterk stijgende besmettingscijfers kunnen wel werken als 'wake-up call', denkt hoogleraar risicocommunicatie Danielle Timmermans van het Amsterdam UMC. Volgens haar moet het kabinet benadrukken dat het 'alle hens aan denk' is en uitstralen dat 'vaccinatie nog steeds de beste papieren heeft om de besmettingscijfers te doen dalen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen