Gezondheid21 jul '21 18:23Aangepast op 21 jul '21 18:39

'Janssen-vaccin minder effectief tegen Deltavariant; extra prik mogelijk nodig'

Auteur: BNR Webredactie

Het vaccin van Janssen zou veel minder effectief zijn tegen de Deltavariant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek, waaruit The New York Times citeert.

Het Janssen-vaccin, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, produceert volgens de studie, die nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, relatief weinig antistoffen tegen de Delta-variant. Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.

In Nederland kregen ruim 750.000 mensen het Janssen-vaccin, waarvan 1 prik genoeg moest zijn. Zij zouden mogelijk een extra prik moeten krijgen om nog beter beschermd te worden tegen de agressieve variant van het coronavirus, stelt Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist van De Volkskrant. 'Die kant gaat het wel een beetje op.'

Niet nutteloos

Toch benadrukt Keulemans dat het vaccin wel een zekere bescherming biedt tegen het coronavirus. 'Het is niet niets waard. Het staat vast dat het tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname beschermt. Maar tegen de nieuwere varianten, zoals de Deltavariant en de variant uit Zuid-Afrika blijkt het Janssen-vaccin het niet zo goed te doen qua antistoffen.' Volgens de wetenschapsjournalist is de kans er dat mensen 'een beetje ziek worden' die met dit vaccin gevaccineerd zijn en de Deltavariant van het virus oplopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen