Gezondheid24 jul '21 09:15

Ab Osterhaus: We moeten mikken op vaccinatiegraad van 90 procent

Auteur: BNR Webredactie

Zelfs al is het grootste deel van de bevolking gevaccineerd, het coronavirus zal zich blijven verspreiden onder de bevolking. 'Je zal een matige circulatie van het virus behouden', zegt viroloog Ab Osterhaus in BNR The Friday Move. Daarom is het volgens Osterhaus belangrijk dat, met de deltavariant in gedachte, ruim 90 procent van de bevolking gevaccineerd gaat worden.

In Nederland zijn nu ongeveer 19.6 miljoen prikken gezet, meldt de Rijksoverheid. Een kleine 8 miljoen mensen is volledig gevaccineerd en ruim 4 miljoen mensen zijn gedeeltelijk gevaccineerd. Toch zal als het overgrote deel van de mensen gevaccineerd zijn, het virus nog lang niet verdwenen zijn, meldt Osterhaus. 'Die vaccins zijn fantastisch, maar beschermen niet 100 procent. Dat weten we en het is nog nooit gebeurd dat het wel zo was.' Vooral mensen die gevoelig zijn voor het virus en ongevaccineerden lopen risico, denkt de viroloog. 'Je zal een matige circulatie van het virus behouden. En uiteindelijk zal het virus de gevoelige mensen wel vinden. Dat betekent dat die mensen wel degelijk in het ziekenhuis kunnen komen', waarschuwt Osterhaus.

Biblebelt

Op dit moment is er volgens de viroloog wel goede voortgang in het vaccineren, maar kan er nog weinig hoop uit geput worden. 'We zitten redelijk hoog met de vaccinatiegraad. Maar het is niet hoger dan 55 procent.' Door de verspreiding van de Deltavariant moet de vaccinatiegraad hoger worden dan normaal, zegt Osterhaus. 'Normaal gesproken wil je dat 70 tot 80 procent van de mensen gevaccineerd is. Maar met de nieuwe Deltavariant is het waarschijnlijker dat we tegen de 90 procent moeten zitten.' De viroloog verwijst daarbij onder andere naar de ziektes polio en de mazelen. 'Met het polio- en mazelenvaccin zag je met name in de Biblebelt dat er een categorie mensen was die zich niet liet vaccineren. Dan gaat het virus er in één keer doorheen (...). Dat is een groot risico', aldus Osterhaus

Gerelateerde artikelen