Gezondheid29 jul '21 16:49

CoronaCheck-app wordt nog niet beïnvloed door positief testen

Auteur: BNR Webredactie

De Volkskrant onthult dat er een gat zit in het systeem van de CoronaCheck-app. Je bent dubbel gevaccineerd, je hebt een groen vinkje in de app. Als je dan positief wordt getest op corona zou je denken dat je dat groene vinkje verliest, maar niks is minder waar.

Dat de CoronaCheck-app nog niet helemaal waterdicht is, hoeft geen probleem te zijn. 'Mensen hebben natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid. Als ik zou weten dat ik ben gevaccineerd zijn en ben besmet, zou ik me niet lekker in m'n vel voelen en gewoon naar de dokter gaan', zegt Chris Verhoef, hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Verhoef wijst daarop dat het veel te lang had geduurd om de app te lanceren, wanneer er te lang zou worden stilgestaan bij alle mogelijke toepassingen en mogelijke problemen.

Leren en acteren

Verhoef wijst er ook op dat er problemen zijn bij het gebruik van de app bij mensen die zich in het buitenland hebben laten vaccineren. Een voorbeeld van hoe er bij het uitrollen van de app vooral wordt gefocust op het initiële gebruik van de app en pas onderweg wordt geleerd en daarop wordt geacteerd. Dat komt omdat we nog niet genoeg weten over het virus en de evolutie ervan. 'Waar dient de CoronaCheck-app in eerste instantie voor? We willen zoveel mogelijk vrijheid voor mensen die dat kunnen hebben zodat we de samenleving zover mogelijk kunnen openzetten. Zodat de economie weer op gang komt zonder dat we weer enorme uitbraken krijgen. Dat lukt natuurlijk wel, ook al is het niet perfect.'

Luister terug | Mogelijk honderdduizenden mensen last van problemen met coronapaspoort

Testen

De deltavariant van het coronavirus treft nu volgens eerste bevindingen ook mensen die gevaccineerd zijn. Dat zorgt ervoor dat ook mensen die gevaccineerd zijn moeten opletten dat ze niet besmet raken en anderen besmetten. Dat dat ertoe leidt dat we meer zullen moeten testen, heeft volgens Verhoef niet zoveel met de app te maken. 'De app is handig voor het groene vinkje. Als je dan ergens positief wordt getest, wil je idealiter dat dat ook daarin wordt bijgehouden. Maar dat is al de volgende stap. Dat komt er nog eens bij.'

Volgens Verhoef moet er bij de verdere ontwikkeling van de app vooral worden nagedacht over de functionaliteit die mogelijk maakt dat een positieve qr-code wordt verwijderd wanneer over een tijdje de coronavaccins niet meer effectief zijn in het beschermen tegen het coronavirus.

Luister terug | 'Met CoronaCheck-app kan je wel nog reizen'

Gerelateerde artikelen