Gezondheid4 aug '21 14:30Aangepast op 4 aug '21 16:32

Nederland is EU-koploper in melden bijwerkingen coronavaccins

Auteur: Diederik de Groot

Nederland is met afstand koploper binnen de EU als het gaat om het melden van bijwerkingen van de coronavaccins. Dat blijkt uit cijfers van de EU-database EudraVigilance, waarin meldingen van bijwerkingen vanuit de hele EU worden bijgehouden en die door BNR is ingezien.

(Rob Engelaar)

Tot nu toe kwamen uit Nederland maar liefst 111.904 meldingen over bijwerkingen. Dat zijn er 30.000 meer dan uit Italië, dat na Nederland het meeste meldingen doorgaf. Frankrijk komt daarna, met 70.294 meldingen.

Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb, ziet de cijfers als een compliment voor haar organisatie. Ze wijst erop dat er veel aan is gedaan om de bekendheid van Lareb te vergroten en ervoor te zorgen dat mensen weten dat ze het kunnen melden als ze bijwerkingen ervaren.

Combinatie van factoren

Volgens Kant wordt het hoge aantal meldingen van bijwerkingen veroorzaakt door een combinatie van factoren. 'Allereerst doen we het in Nederland altijd al beter: we hebben meer een meldcultuur dan andere Europese landen. Daarnaast is er vanaf de start van vaccineren veel aandacht geweest voor het belang registratie van bijwerkingen. Deze aandacht versterkt zichzelf, omdat door meer nieuws meer mensen zich gaan melden. Als al die ervaringen bij elkaar komen, levert dat nieuwe inzichten op.'

Totaalplaatje

Hoewel Lareb in het bijzonder geïnteresseerd is in bijzondere bijwerkingen, betekent dat niet dat minder spannende bijwerkingen niet nuttig zijn. Er kunnen juist nieuwe inzichten ontstaan door naar totaalplaatje te kijken, meldt Kant. 'Ook dingen die minder relevant zijn kunnen zo bijdragen. Vond je het zelf bijzonder, laat het dan weten. Samen weten we meer.'

Luister terug | Pfizer adviseert derde prik tegen deltavariant


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen