Gezondheid1 nov '21 14:56Aangepast op 1 nov '21 15:21

Corona | 'Coronapas in meer sectoren en mondkapje deels terug'

Auteur: BNR Webredactie

Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren en de mondkapjesplicht keert terug. Dat kondigt het demissionaire kabinet volgens ingewijden morgen aan vanwege de oplopende besmettingscijfers, meldt de NOS.

Vanaf vrijdag is de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.

Luister ook | Kabinet buigt zich over oplopende besmettingen

Het kabinet wil verder onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo. Dat kan niet direct omdat daar een wetswijziging voor nodig is, waar de Tweede Kamer nog mee moet instemmen. Verder komt de mondkapjesplicht terug in de publieke binnenruimte en bij contactberoepen. Dat betekent dat er weer mondkapjes moeten worden gedragen bij bijvoorbeeld de kapper en op het gemeentehuis. Er wordt nog gesproken over de vraag of mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels.

'Kan niet anders'

Door het stijgend aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen kan het niet anders dan 'dat we toch weer opnieuw maatregelen zullen moeten treffen'. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge na een coronaoverleg. Hij wil voorkomen dat de hele samenleving 'weer allerlei beperkingen' opgelegd krijgt. Volgens De Jonge moet gekeken worden welke maatregelen het meest passend zijn en hoe ziekenhuisopnames onder mensen die niet beschermd zijn voorkomen kunnen worden. Hij wilde niet zeggen of dat betekent dat er maatregelen komen die specifiek gelden voor ongevaccineerden.

Luister ook | CNV: geen coronapas op de werkvloer

Momenteel stijgt het aantal ziekenhuisopnames veel te hard volgens De Jonge. 'We zien dat er inmiddels zo'n 1200 mensen in de ziekenhuizen zijn opgenomen met corona. We willen niet in de situatie komen dat dat weer leidt tot het afschalen van alle zorg die andere patiënten ook gewoon nodig hebben.'

Coronatoegangsbewijs

Eerder op de dag was ook demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus gevraagd naar de nieuwe coronamaatregelen. Die wilde daar helemaal niet op vooruitlopen, maar zei wel in te willen zetten op een betere controle van het coronatoegangsbewijs. Maandagavond bespreekt hij dat met het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters overleggen die de 25 veiligheidsregio's voorzitten.

Besluiten over maatregelen worden dinsdag tijdens een bijeenkomst van de betrokken ministers definitief. Dinsdagavond om 19.00 uur is er weer een persconferentie.

Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen