Gezondheid9 aug '21 07:35

Vaccins na twee maanden mogelijk minder effectief

Auteur: BNR Webredactie

Het lijkt erop dat de effectiviteit van vaccins iedere twee maanden afneemt. Dat blijkt uit een eerste, kleine Amerikaanse studie, zegt IC-arts en OMT-Lid Diederik Gommers in de nieuwe aflevering van Vraag het Gommers.

(Unsplash)

Uit de Amerikaanse pilot-studie blijkt dat de effectiviteit van het vaccin iedere twee maanden met 6 procent afneemt. 'Na een half jaar heb je dan 12 procent minder effectiviteit en na anderhalf jaar komt de effectiviteit van een Pfizer-vaccin onder de 50 procent. Volgens deskundigen is een vaccin dan niet meer werkzaam,' vertelt Gommers in de nieuwste aflevering van Vraag het Gommers. Vooral bij ouderen is dit het geval.

Te weinig antistoffen

In landen als Frankrijk wil men een derde prik vooral toedienen aan de grootste risicogroepen, zegt Gommers. 'Dat zijn mensen die slecht reageren op het vaccin, of transplantaties hebben gehad. Voor de hele groep ouderen die al langer dan een halfjaar zijn gevaccineerd, zijn dus mogelijke aanwijzingen dat het vaccin in activiteit afneemt en dat ouderen na verloop van tijd relatief te weinig antistoffen krijgen voor de deltavariant.'

Over het onderzoek is nog discussie, dus het is wachten op een uitgebreidere studie naar dit onderwerp, zegt Gommers. Zo is het effect van geheugencellen bijvoorbeeld niet meegenomen. Die worden juist op lange termijn actief om het virus uit te schakelen. Daarnaast is niet duidelijk voor welke coronavariant de resultaten precies gelden.

Luister terug | WHO roept op tot betere verspreiding coronavaccins


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen