Gezondheid21 aug '21 13:31

'Geen verschil in besmettingsrisico GP en festivals'

Auteur: BNR Webredactie

Er zou geen verschil zitten in het besmettingsrisico dat mensen lopen op de Grand Prix van Zandvoort begin september en de meerdaagse evenementen, stellen verschillende experts tegenover NU.nl. 'In de kern zit er geen verschil tussen. Op de manier waarop ze de Grand Prix organiseren, zou je ook veel evenementen kunnen organiseren', zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe.

(ANP/Sem van der Wal)

Volgens hem is het dan ook onlogisch dat er verschillende regels voor die evenementen bestaan. 'Wat mij betreft is het wat selectief.' De evenementensector deelt die kritiek. Vandaar dat de sector in zes steden vandaag een protestmars houdt om hun onvrede te uiten. Meerdaagse festivals mogen namelijk niet doorgaan, terwijl er op 3, 4 en 5 september meer dan 200.000 racefans naar Zandvoort komen. Duizenden fans blijven meerdere dagen en overnachten op campings in de buurt. Nabij het circuit wordt zelfs een speciale Formule 1-camping opgetuigd.

'Vanuit het oogpunt van infectiepreventie snap ik het verschil niet', zegt Baidjoe tegen NU.nl. Ook Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, ziet 'weinig verschil' tussen bijvoorbeeld een festival en het raceweekend in Zandvoort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen