Gezondheid26 aug '21 08:04Aangepast op 26 aug '21 12:15

Nederlandse vaccinatiegraad aan het plafond

Auteur: BNR Webredactie

Er zullen nauwelijks nog eerste prikken worden gezet de komende tijd. Dat zegt het RIVM en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) tegen BNR na onderzoek. Een van de oorzaken is de manier waarop de vaccinatiecampagne wordt gevoerd, zegt het IVM.

Luister terug | 'Vaccinatieplicht verpleegkundigen onwenselijk en onnodig'

Er is nog een kleine groep in Nederland die er niet voor kiest om zich te laten vaccineren vanwege twijfels rondom het vaccin of omdat ze het simpelweg niet willen. ‘Nederland heeft nu de meeste prikken gezet. Er valt nog wat te behalen in bepaalde doelgroepen, maar daarvoor moet de vaccinatiecampagne wel veranderen. Anders bereiken we die mensen niet’, zegt Marloes Dankers van het IVM.

Dat betekent voor Nederland dat de vaccinatiegraad stagneert en er amper eerste prikken bij zullen komen. Hoogleraar ethiek aan het Amsterdam UMC Guy Widdershoven is van mening dat de communicatie anders moet naar de doelgroepen waar de vaccinatiegraad laag is. ‘Als je de groepen wilt bereiken die zich nog steeds niet hebben gevaccineerd, zal je een andere aanpak moeten hanteren. Wie hebben toegang tot deze mensen en hoe krijgen we dat voor elkaar? Zoek concreter bij die groepen en redeneer niet uit je eigen kader, zoals nu gebeurt.’

Luister terug | Verplicht vaccineren voor de werkgever

Het RIVM geeft als mogelijke oorzaak dat de vakantie tot een stagnatie in de vaccinatiegraad bij jongeren leidt. Ook is het zo dat de meeste leeftijdsgroepen in ons land een prik hebben kunnen halen, Nederlanders die daartoe bereid waren hebben dat dan ook gedaan, met uitzondering van kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen