Gezondheid1 sep '21 09:10Aangepast op 1 sep '21 12:47

90 procent coronapatiënten niet gevaccineerd

Auteur: BNR Webredactie

Ruim 90 procent van de coronapatiënten in ziekenhuizen hebben geen coronavaccinatie gehad. Ongeveer de helft van die ongevaccineerde coronapatiënten heeft een niet-westerse achtergrond. En daar valt een hoop winst te behalen, zeggen longartsen in het AD.

Al weken liggen er tussen de zes- en zevenhonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, rond de tweehonderd op de ic en ruim vierhonderd op de verpleegafdelingen. Uit een analyse van het RIVM bleek eerder dat zo’n 90 procent niet is gevaccineerd. De overige opgenomen patiënten reageren meestal niet goed op het vaccin door een onderliggende aandoening, zoals een verminderde afweer of immunologische aandoening.

Van de ongevaccineerde patiënten blijkt 40 tot 60 procent een niet-westerse migratieachtergrond te hebben. Dat constateert Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Volgens hem is dat niet verrassend: 'We willen absoluut niet met onze vinger wijzen naar deze bevolkingsgroep, maar vooral wijzen naar onszelf. Er valt blijkbaar nog veel te halen met betrekking tot de informatievoorziening om mensen over de streep te trekken om zich te laten vaccineren. Er zitten allerlei cultuurachtergronden achter, waar we nog meer aandacht aan moeten besteden.'

'Bredere informatievoorziening'

Om de vaccinatiegraad te verhogen, zijn er verschillende middelen inmiddels al ingezet. Zo rijden er prikbussen rond in wijken waar men tot nu toe achterblijft met vaccineren en worden moskeeën en belangrijke personen uit gemeenschappen bezocht. 'Er wordt veel gedaan vanuit het ministerie en de GGD's. Zo zijn er artsinitiatieven om mensen te motiveren om zich te laten vaccineren. Dat helpt absoluut, maar we hebben blijkbaar nog winst te halen. Om daar een schepje bovenop te doen, moet de informatievoorziening nog breder worden. Maar dat gaat ook lastig omdat er veel verschillen zijn tussen de bevolkingsgroepen', stelt de longarts.

Van den Toorn wil niet dat de keuze gemaakt wordt dat deze mensen niet over te halen zijn. 'We zitten nog steeds met een behoorlijke aanslag op de ziekenhuizen. We komen nog steeds heel moeilijk toe aan de inhaalzorg, puur omdat we in de afgelopen maand zien dat de cijfers in de ziekenhuizen hetzelfde blijven. Blijkbaar moeten we nog steeds keihard aan de slag.'

Vaccinatiegraad onder jongeren blijft ook achter

Wat uit de cijfers ook opvalt, is dat er nog veel jongeren in de ziekenhuizen opgenomen worden met het coronavirus. Ook daar ziet Van den Toorn dat er een lage vaccinatiegraad is. 'Die vaccinatiegraad onder jongeren loopt nog steeds achter ten opzichte van ouderen. Het is absoluut zo dat je op 20-jarige leeftijd veel minder kans hebt om in het ziekenhuis opgenomen te worden met het virus en op de IC te belanden. Toch is die kans niet nul. Daar zien we geleidelijk een verschuiving in ontstaan', aldus de longarts. Onder jongeren leeft volgens hem veel meer het idee dat men niks kan gebeuren wanneer men corona krijgt.

Gerelateerde artikelen