Gezondheid2 sep '21 18:47

EMA: Boostershot tegen coronavirus niet noodzakelijk

Auteur: BNR Webredactie

Ben je volledig gevaccineerd? Dan is een booster tegen corona over het algemeen niet nodig. Dat zegt het het Europees Geneesmiddelenbureau, de EMA. Een derde dosis is in sómmige gevallen wel noodzakelijk, bijvoorbeeld voor risicogroepen.

Image
(Unsplash)

Het EMA baseert zich op een technisch rapport dat is uitgebracht door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Alle goedgekeurde vaccins beschermen op dit moment heel goed tegen ernstige ziekte, opname en overlijden door corona, zegt EMA opnieuw. Maar ongeveer een op de drie volwassenen is nog niet volledig gevaccineerd, waarschuwt de organisatie. De prioriteit zou daarom beter kunnen uitgaan naar het compleet vaccineren van iedereen, stelt EMA. Intussen blijft het volgens het agentschap van cruciaal belang om afstand, hygiëneregels en gezichtsmaskers waar nodig te blijven toepassen, vooral op plekken waar mensen meer risico lopen.

Kwetsbare personen

Uit sommige onderzoeken blijkt dat een extra vaccindosis de immuunrespons kan verbeteren bij bijvoorbeeld ontvangers van orgaantransplantaties. Ook kan worden overwogen om uit voorzorg een extra dosis toe te dienen aan oudere kwetsbare personen, vooral mensen in instellingen voor langdurige zorg. Ton de Boer, voorzitter van het college ter Beoordeling van Geneesmiddelen, zegt dat vooral mensen die speciale medicijnen hebben goed doen aan een boosterprik. 'Een aantal mensen heeft een verminderde afweer. Ze gebruiken medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken, omdat ze bijvoorbeeld een orgaantransplantatie hebben gehad. Ook mensen met chemotherapie kunnen het krijgen, bij hen wordt de afweer ook onderdrukt.' Bij deze mensen blijft het aantal antistoffen na vaccinatie vaak achter, volgens De Boer. Bij een derde prik zij de hoeveelheid antistoffen wel acceptabel zijn, stelt de voorzitter.

Het EMA beoordeelt de gegevens over aanvullende doses nog verder. Intussen kunnen de lidstaten wel voorbereidingen treffen voor voor het toedienen van boosters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen