Gezondheid6 sep '21 09:33

Gevoelde vaccinatiedruk werknemers neemt toe

Auteur: BNR Webredactie

Niet alleen in de zorg, maar ook in andere sectoren voelen medewerkers de druk om zich te laten vaccineren toenemen. En dat begint in sommige gevallen al bij een sollicitatiegesprek, zegt rechtsbijstandsverzekeraar DAS tegen BNR. Bij vakbond FNV kwamen de afgelopen drie maanden 75 bezorgde telefoontjes binnen over dit onderwerp. Ook ARAG bevestigt hier enkele meldingen over te hebben gekregen.

Luister terug | Verplicht vaccineren voor de werkgever

Het is een vraag die je in alle aspecten van de arbeidsovereenkomst terugkomt, zegt advocaat Pascal Besselink van rechtsbijstandsverzekeraar DAS. 'Bij vaste contracten, tijdelijke contracten, zzp'ers en ook bij sollicitanten. Het komt in veel gesprekken voorbij. Werkgevers moeten zich bewust zijn van het feit dat ze geen onderscheid mogen maken.'

Besselink wijst erop dat sollicitanten dezelfde grondrechten hebben als mensen in vaste of tijdelijke dienst. 'En dat begint bij de sollicitatiefase.' De advocaat erkent dat het lastig is aan te tonen dat niet-gevaccineerd zijn de werkelijke reden voor een afwijzing is. Een werknemer zou kunnen aanvoeren dat hij of zij honderd procent thuis wil werken.

Luister terug | 'Vaccinatieplicht verpleegkundigen is ongewenst en onnodig'

Gerelateerde artikelen