Gezondheid10 sep '21 15:25Aangepast op 10 sep '21 18:37

De Jonge twijfelt over mondkapjesplicht OV

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge ziet grote nadelen aan het afschaffen van de mondkapjesplicht in het OV. Eerder zei ook NS-topvrouw Marjan Rintel tegen BNR dat het huidige mondkapjesbeleid onwerkbaar is.

'Ik zie in de praktijk dat het lastig wordt. Niemand begrijpt het meer. In het winkelcentrum van Hoog Catharijne hoef je geen mondkapje op, maar op het station van NS wel', zegt Rintel.

Lees ook | Marjan Rintel (NS): 'Huidig mondkapjesbeleid OV onwerkbaar'

Met de persconferentie in het vooruitzicht lijkt het erop dat er al een besluit is genomen over mondkapjes in het openbaar vervoer. Minister De Jonge geeft aan dat iedereen straks waarschijnlijk weer dicht op elkaar zit. 'Mensen met een zwak-immuunsysteem, die wel gevaccineerd zijn of waar het minder goed aanslaat, zijn er niet blij mee als iemand in hun nek staat te hijgen, zegt hij tegen de NOS.

Luister ook | Waarom Arriva transformeert tot mobiliteitsaanbieder

Het is volgens hem dan ook geen optie als deze kwetsbare zelf een mondkapje dragen. De minder kwetsbaren of ongevaccineerden kunnen hun juist besmetten, wanneer ze geen mondkap op hebben.

De Jonge zegt voordat het kabinet, voor de persconferentie, een besluit neemt er nog goed moet worden nagedacht. Hij geeft wel aan dat hij deze groep niet uit het oog wil verliezen, omdat een deel graag met het openbaar vervoer reist of daar op is aangewezen.

(ANP: Hollandse Hoogte/ Richard Brocken)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen