Gezondheid13 sep '21 11:44

Meerdaagse evenementen en festivals mogelijk onder voorwaarden, melden ingewijden

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf zaterdag 25 september wordt de anderhalve meter-regel afgeschaft. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond zoals in de horeca, de bioscoop en het theater. Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden ingewijden.

(ROBIN UTRECHT /ANP /Hollandse Hoogte)

Er komt een einde aan de anderhalvemetersamenleving. Het kabinet zet er per 25 september een streep door, bevestigen Haagse bronnen aan BNR. Maar daar staat wel wat tegenover: op plekken waar veel mensen bij elkaar komen wordt een coronatoegangsbewijs verplicht.

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden ingewijden. Hoe die voorwaarden er precies uit zullen zien, wordt nog nader uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd. Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten.

Vaccinatiedrang

Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen is er sprake van impliciete vaccinatiedrang. 'Dit komt over als een truc van het kabinet om de vaccinatiegraad te verhogen, achter de schermen is dat zeker een argument dat meespeelt. De formele afweging is dat dat nodig is om de regels los te laten.'

De generieke steunpakketten blijven op 1 oktober aflopen, volgens Van Groningen is er de komende dagen overleg over losse nieuwe steun voor sectoren die nog dicht blijven. 'Bronnen zeggen dat dat echt alleen zal zijn voor bedrijven die helemaal dicht moeten blijven, zoals discotheken.'

Willekeur

Volgens voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersclub ONL zijn nog steeds ondernemers die echt met beperkende maatregelen van doen hebben. Hij noemt het 'volkomen terecht' dat die bedrijven nog steun krijgen. Biesheuvel hekelt wat hij onduidelijkheid en willekeur noemt - een kermis die afgeblazen wordt terwijl de Formule 1 op Zandvoort doorgaat.

'Er is een gevoel van willekeur, er is geen touw aan vast te knopen. Er is echt geen draagvlak om die QR codes te controleren. We zagen veel ergernis vanuit de ondernemers, er zit weinig lijn in. Als het kabinet niet zorgt voor meer draagvlak, dan worden deze maatregelen niet gehandhaafd en is het effect beperkt.'

Moleculair viroloog Marjolein Kikkert vindt het geen goed plan om de anderhalve meter-maatregel af te schaffen. niet alleen wordt het winter en verwachten de deskundigen opnieuw een golf, 'er lopen nog steeds twee miljoen mensen rond die ziek kunnen worden'.

Er komt een einde aan de anderhalvemetersamenleving. Het kabinet zet er per 25 september een streep door, bevestigen Haagse bronnen aan BNR. Maar daar staat wel wat tegenover: op plekken waar veel mensen bij elkaar komen wordt een coronatoegangsbewijs verplicht.

Moleculair viroloog Marjolein Kikkert,

Wat wel en wat niet?

De regel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, komt per 25 september te vervallen. Vanaf diezelfde datum is voor iedereen van 13 jaar en ouder wel een coronatoegangsbewijs verplicht bij een bezoek aan bijvoorbeeld een café, een concertzaal of theater.

Voor nachtclubs zullen zij volgens ingewijden nog geen goed nieuws hebben. Horecagelegenheden moeten tussen middernacht en 6.00 uur 's ochtends de deuren gesloten houden, en dat blijft zo.

Verder blijft in het openbaar vervoer een mondkapje voorlopig nog verplicht. Ook blijft het advies om indien mogelijk thuis te werken nog gelden. De basismaatregelen tegen het coronavirus, zoals vaak de handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en thuisblijven bij klachten, blijven eveneens nog van kracht.

Horeca: dubbel gepakt

De horeca wordt dubbel gepakt met de vermeende plannen van het demissionaire kabinet om de horeca na 00.00 uur gesloten te houden en een extra drempel in te bouwen door de coronacheck-app controle te verplichten. Dit terwijl in heel het land feitelijk afscheid genomen wordt van de 1,5 metersamenleving. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de gelekte voornemens uit het Catshuisoverleg.

KHN benadrukt dat de meeste besmettingen met het virus niet in de horeca gebeuren, maar thuis, op bezoek of op school. Maar daar kan het kabinet niet ingrijpen, aldus KHN. 'Met slechts 2,4 procent besmettingen in de horeca wordt deze sector wel ‘aangepakt’ en met extra restricties opgezadeld', aldus KHN.

Dat het kabinet per 1 oktober ook de steunmaatregelen wil stopzetten is voor de horeca eveneens een bron van zorg. Als dat gebeurt dan zouden er ook geen beperkingen meer moeten gelden, zo klinkt het. 'Het draagvlak van de huidige beperkingen was al heel laag bij horecaondernemers, maar met deze verlenging én verzwaring is de verwachting dat er een grens wordt overschreden en dat dat zal leiden tot veel horecaondernemers welke de regels niet zullen handhaven. KHN kan dat gevoel goed begrijpen.'

Meerdaagse evenementen

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden ingewijden. Hoe die voorwaarden er precies uit zullen zien, wordt nog nader uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd.

Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. Daarvoor kan de app CoronaCheck gebruikt worden, maar misschien kunnen organisatoren ook hun eigen testcapaciteit organiseren, is het idee.

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven zei in het NPO-programma Goedemorgen Nederland dat er voor de cultuursector goed nieuws aan stond te komen dat nog niet is uitgelekt. Details deelde ze niet, omdat daar dinsdag pas formeel een besluit over wordt genomen. Dat wordt diezelfde dag in de avond toegelicht in een persconferentie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen