Gezondheid14 sep '21 11:51

Gezondheidsraad: derde prik voor mensen met ernstige afweerstoornis

Auteur: BNR Webredactie

Mensen die een ernstige afweerstoornis hebben, zouden een extra prik tegen het coronavirus moeten kunnen krijgen, adviseert de Gezondheidsraad. Twee doses van het vaccin werken bij hen nog niet genoeg. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.

Het is volgens de raad nog niet nodig om anderen al een boosterinjectie te geven. Dat kan nodig zijn als de vaccins na verloop van tijd minder goed beschermen, maar 'daarvan is op dit moment nog geen sprake'. De bescherming van sommige vaccins tegen infectie zelf daalt weliswaar iets, waardoor de kans bestaat dat mensen die gevaccineerd zijn toch het virus oplopen, maar de bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden is 'nog altijd onverminderd hoog'.

Een extra vaccinatieronde is nodig wanneer de vaccins niet goed meer werken om ernstige ziekte te voorkomen. Daarom zou de overheid zich daar nu alvast op moeten voorbereiden, zegt de Gezondheidsraad. Mensen van 60 jaar en ouder zijn dan waarschijnlijk als eersten aan de beurt. De vaccinatiecampagne begon in januari met de ouderen, omdat zij bij besmetting een groot risico lopen.

Een zogeheten booster geeft het afweersysteem een oppepper. Het lichaam wordt erdoor aangezet om nieuwe antistoffen tegen het virus aan te maken. Mogelijk neemt de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd af en kan een aanvullende prik de bescherming weer op peil brengen, zo is de gedachte. In de wetenschappelijke wereld woedt echter nog veel discussie over nut en noodzaak van een derde prik. Het kabinet wil dat de Gezondheidsraad helderheid verschaft.

Diverse landen hebben al besloten een extra prik mogelijk te maken, vooral voor kwetsbare mensen, zoals verpleeghuisbewoners. Onder meer Duitsland, Frankrijk en België hebben daar al toe besloten. Israël en Hongarije geven een derde prik aan iedereen die dat wil. Ook de Amerikaanse regering is dat van plan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontbreekt het echter aan bewijs dat een extra prik noodzakelijk is. De WHO zou liever zien dat eerst mensen in arme landen met een lage vaccinatiegraad aan de beurt komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen