Gezondheid15 sep '21 08:29

Horecaondernemers weigeren controleren coronatoegangsbewijs

Auteur: BNR Webredactie

Veel horecaondernemers gaan niet controleren op het coronatoegangsbewijs. Dat bevestigen verschillende regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland aan BNR. Daarmee trekken zij zich niks aan van de plicht om iedereen vanaf 13 jaar te controleren op een geldig vaccinatie-, test- of herstelbewijs.

Image
(ANP / Rob Engelaar)

'Ik ga niet de discussie aan met mensen die op donderdag bij mij op terras zitten en niets moeten laten zien. En dan op vrijdag terugkomen en dan moeten ze plots vanalles laten zien. Ik ga dat niet uitleggen en ik denk niet dat ik de enige ben', zegt caféhouder en vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda Johan de Vos.

Rob Baltus van Koninklijke Horeca Nederland, regio Noord-Holland, nuanceert door te zeggen dat horecaondernemers de overheidsmaatregelen gewoon willen volgen. 'Alleen komt vanuit de leden de oproep dat het niet is te handhaven en niet realistisch is.' Sommige klanten hebben volgens Baltus geen CoronaCheck-app of mobiele telefoon.

Lees ook | Overzicht: Dit zijn alle coronamaatregelen die veranderen

Schijnveiligheid

In app-verkeer ziet Baltus dat ongeveer 70 procent van de leden zegt niet te zullen controleren op het coronatoegangsbewijs omdat het niet uit te leggen is aan gasten. 'En het is een stukje schijnveiligheid, want we controleren maar pakken de id-kaart er niet bij. En om wel goed te controleren hebben we te veel extra personeel nodig. En het is al moeilijk om personeel te vinden in de horecasector. Het is voor ons niet uitvoerbaar, want het kost zoveel extra lasten dat ik niet genoeg mensen kan aannemen om het uit te voeren.'

Luister terug | Kamer heeft veel vragen over invoering coronatoegangsbewijs


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen