Gezondheid16 sep '21 11:03

'Minder inhaaloperaties in ziekenhuizen dan voorspeld'

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal inhaaloperaties door corona ligt veel lager dan gedacht, zeggen ziekenhuizen en zorgexperts tegen BNR. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorspelde eerder dat er zeker 170.000 operaties moeten worden ingehaald.

(Unsplash/Piron Guillaume)

Zwaar overschat, vindt hoogleraar gezondheidszorgeconomie Xander Koolman. 'Er is veel zorg niet geleverd, maar je kunt niet verwachten dat al die zorg ook ingehaald moet worden.' Volgens Koolman gaat de NZa in haar berekening uit van een grote groep patiënten die zich nog niet heeft gemeld voor zorg. 'Maar er zijn helemaal geen signalen dat zij dat ooit gaan doen. Na de eerste coronagolf kwam er ook geen grote inhaalslag. Een deel van die zorg is gewoon niet meer nodig.'

De cijfers komen niet overeen met de praktijk, zegt Peter van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis. 'Voor de zomer moesten er in ons ziekenhuis nog 400 operaties worden ingehaald. Wij zijn een groot ziekenhuis. Dus als je dit als gemiddelde neemt voor alle ziekenhuizen, kom je uit op 32.000 operaties.' Henk van der Stelt van het St Jansdal ziekenhuis onderschrijft het verhaal van Van der Meer.

Volgens de NZa moeten ziekenhuizen naar schatting tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen. Maar daarbij is onvoldoende rekening gehouden met andere factoren, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy. 'Sommige kwaaltjes gaan vanzelf over. Ook zijn er minder sportblessures en door de anderhalve meter afstand worden mensen minder snel ziek. Daarnaast wordt er ook minder ‘onzinzorg’ verleend, artsen maken in crisistijd scherpere keuzes.'

Onrust

In het Albert Schweitzer ziekenhuis raakte het personeel in paniek door de cijfers van de NZa. 'Er ontstond onrust over hoeveel werk er nog gedaan moet worden. Patiënten worden door dit soort cijfers ook huiveriger om zorg op te zoeken', zegt Peter van der Meer. De Nederlandse Zorgautoriteit geeft in een reactie aan dat ze een 'goede schatting' heeft gemaakt die 'dicht bij de werkelijkheid' ligt.

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie berekende in juni zelf dat er nog 140.000 inhaaloperaties nodig zijn. Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland vindt het nog te vroeg om daar een goede inschatting van te maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen