'De uitspraken (...) gedaan in het interview van de Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn', aldus een verklaring van de premier. Minister Blok van Economische Zaken neemt de taken van Keijzer over.

Keijzer's uitspraken kwamen op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ondernemersorganisatie ONL spreekt van 'een soap'.
Rutte heeft het besluit genomen na overleg met de vicepremiers Hugo de Jonge (Volksgezondheid - CDA), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken - D66) en Carola Schouten (Landbouw - ChristenUnie). Ook CDA-leider Wopke Hoekstra was erbij betrokken. Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat stemt in met het besluit om zijn staatssecretaris te ontslaan. Hij neemt de werkzaamheden van Keijzer over.
'Ik betreur dit zeer en ik bedank Mona Keijzer voor haar enorme inspanningen voor het midden- en kleinbedrijf als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat', laat Hoekstra in reactie op het ontslag op Twitter weten.
Ik betreur dit zeer en ik bedank Mona Keijzer voor haar enorme inspanningen voor het midden- en kleinbedrijf als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. pic.twitter.com/QdwQ2TdFbc
— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) September 25, 2021
De demissionaire bewindsvrouw zei herhaaldelijk dat ze de coronapas 'eigenlijk niet uit te leggen' vindt. 'Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op? Ik ben staatssecretaris, maar ik ben ook een CDA’er. Mensen hóren bij elkaar,' zegt Keijzer die stelt dat we op een keerpunt zijn beland na anderhalf jaar corona en dat een nieuwe fase is aangebroken nu we een vaccinatiegraad van 85 procent hebben.
Ergernis
Volgens de bewindsvrouw heeft de volledige opening van de scholen en universiteiten eind augustus niet geleid tot grote instroom in de ziekenhuizen en op de ic’s. 'Terwijl de vaccinatiegraad onder studenten laag is. Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren? Of ik me erger aan de invoering van deze pas? Voor mijn ergernis koopt niemand droog brood.'
Niet logisch
Keijzer zei dat het besluit echter genomen is en dat zij daar niets aan gaat afdoen. 'Toch zie je dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet. We hebben net de Formule 1 gehad terwijl Dance Valley niet doorging. Je mag meedoen aan de marathon zonder ctb, maar als je een gebakje gaat eten in de lunchroom moet je ‘m wel hebben. Ik kan het niet meer logisch uitleggen.'
Geen verzet, wel discussies
Hoewel Keijzer zei hierover de nodige discussies te hebben gevoerd, vond ze het tijd om 'te wegen of het nog logisch is hoe we met corona omgaan en wat we gaan doen aan de tegenstellingen in de maatschappij'. De staatssecretaris wees op het gekelderde vertrouwen in de politiek en noemde het draagvlak voor coronatoegangsbewijzen 'niet florissant'.
Ze concludeerde dat het de hoogste tijd is 'dat we ons afvragen of wij op deze weg voortgaan. Ik vind dat we daar andere besluiten over moeten gaan nemen. Als ik komend weekend in de koopgoot in Rotterdam, de Kalverstraat in Amsterdam of de Grote Markt in Den Haag mensen winkel in en uit zie lopen zonder ctb en als ze wat gaan drinken wel opeens een ctb nodig hebben en u vraagt mij of dit nog logisch is, dan zeg ik: ingewikkeld.'
Opheldering
Zowel voor- als tegenstanders van het coronatoegangsbewijs in de Tweede Kamer wilden opheldering over de uitspraken van Keijzer. D66'er Jan Paternotte vindt de uitspraken van Keijzer 'heel erg raar', liet hij op Twitter weten. Het riep volgens hem veel vragen op. Hij wilde dat zij uitleg zou komen geven in de Tweede Kamer.
Dit is heel erg raar. Je bent deel van de regering. Vandaag zet de regering - met steun TK en op advies OMT - de CoronaCheck breed in. Reden: de zorg beschermen.
— Jan Paternotte (@jpaternotte) September 25, 2021
En dan zeggen: “Vind het maar niks.”
Roept heel veel vragen op. Te beantwoorden in de Kamer. https://t.co/5umFP4uDBN
PVV 'er Geert Wilders wilde een spoeddebat over de kwestie. Keijzer liet volgens hem zien dat het kabinet verdeeld is over de coronapas.
Kabinet verdeeld over coronapas. Op de dag van invoering valt sts @MonaKeijzer minister @hugodejonge keihard af en verklaart zich er tegen: “Niet uit te leggen”.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) September 25, 2021
Mooi! Meteen weer afschaffen dus.
Ik zal dinsdag spoeddebat aanvragen, weg met die pas!#coronatoegangsbewijs pic.twitter.com/cNAB4ABNwM
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid - en partijgenoot van Keijzer - en verantwoordelijk voor de invoering van het coronatoegangsbewijs wilde niet reageren op de uitspraken van de staatssecretaris.
Soap
Bij monde van voorzitter Hans Biesheuvel liet ondernemersvereniging ONL weten verbaasd te zijn over de uitspraken, en met name over de timing ervan. 'Dit zorgt voor nog meer verwarring bij met name de horeca-ondernemers en dit ondermijnt het draagvlak. Het controleren van de coronapas was al niet populair, maar op deze manier wordt het ook niets. Het onderstreept wat een soap de politiek en dit demissionaire kabinet geworden is.'
Trap na
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemde de vraagtekens van de staatssecretaris een ’trap na voor alle ondernemers die vandaag de CoronaCheck moeten invoeren’: 'Hoe kunnen zij vertrouwen hebben, als kabinet eigen beleid bekritiseert in de krant?' De PvdA wilde van premier Mark Rutte weten of het hele kabinet nog wel achter de corona-aanpak staat.
Niet chique
Burgemeester van Nijmegen en Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls noemde Keijzers uitspraken 'niet chique, to put it nicely. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig, zeg ik denkend aan Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en Mark Rutte die zich de benen uit hun lijf hebben gelopen voor de corona-aanpak.'
Evenals ONL was Bruls niet te spreken over de timing van de uitspraken: 'Het kabinet hoort met één mond te spreken. En vooral op de dag dat alle ondernemers en handhavers hiermee aan de slag moeten. Dit is niet de motivatie die je, ook naar onze handhavers, moet uitspreken.'
Intussen op straat..
Tegenstanders van de invoering van het coronatoegangsbewijs zijn zaterdag in Den Haag de straat opgegaan. Aan de betoging deden naar schatting een kleine duizend mensen mee. De actievoerders waren samengekomen op het Malieveld en werden daar toegesproken door voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Veel betogers liepen met borden met daarop teksten als 'stop de medische apartheid', 'Covid-vaccin is vergif' en 'gebruik je IQ in plaats van je QR'.
De actievoerders liepen vanaf het Malieveld langs de Hofvijver naar Plein 1813. Daarna keerden ze terug naar het Malieveld, waarna het merendeel van de betogers vertrok.
De 'mars tegen het Covid-paspoort' was georganiseerd door onder meer Nederland in Opstand. Demonstranten hoefden geen anderhalve meter afstand te houden, omdat die regel vanaf zaterdag niet meer geldt. Ze hoefden ook geen coronatoegangsbewijs te laten zien om mee te kunnen doen aan het protest tegen de coronapas.
Vanaf deze zaterdag gelden nieuwe coronaregels. Mensen hoeven geen anderhalve meter afstand meer van anderen te houden, maar het is nu wel nodig een coronapas te hebben om onder meer toegang te krijgen tot restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Met de QR-code in de app CoronaCheck kunnen mensen laten zien dat ze volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief zijn getest of dat ze zijn hersteld van een coronabesmetting.