Gezondheid4 okt '21 16:57Aangepast op 4 okt '21 17:54

Pfizer goedgekeurd voor extra prikken, Moderna deels

Auteur: BNR Webredactie

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft de coronavaccins van Pfizer en Moderna goedgekeurd om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven.

Luister terug - Gezondheidsraad: derde prik voor mensen met ernstige afweerstoornis

Nederland begint later deze week met het opnieuw vaccineren van mensen met een ernstige afweerstoornis. Bijvoorbeeld mensen die net een orgaantransplantatie hebben ondergaan, en bij de eerste prikken mogelijk te weinig antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt. Volgens het EMA moet die aanvullende inenting minstens 28 dagen na de tweede prik worden gegeven. Nederland gaat deze groep de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna geven.

Boostervaccin

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is daarnaast goedgekeurd voor boosterprikken bij volwassenen zonder gezondheidsproblemen. Die kunnen die herhaalprik minstens zes maanden na de tweede prik krijgen. Het kan zijn dat de afweer door de vaccins tegen het coronavirus tegen die tijd iets zwakker wordt.

Voordat het vaccin van Moderna daarvoor ingezet kan worden, zijn nog extra gegevens nodig. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap vandaag geoordeeld.

Noodzaak

De waakhond had eerder gezegd dat het momenteel niet nodig is om iedereen die al volledig is gevaccineerd, nog een keer in te enten. De vaccins beschermen bij verreweg de meeste mensen nog goed genoeg. Dat zegt de Gezondheidsraad in Nederland ook.

Luister terug - 'We moeten alert zijn voor ernstige influenzagolf'

Volgens het EMA is het momenteel belangrijker om mensen die nog niet gevaccineerd zijn alsnog in te enten. Bijvoorbeeld mensen in Afrika, waar de vaccinatiegraad ontzettend laag is. Want hoe meer mensen een prik krijgen, hoe kleiner de kans is dat nieuwe varianten ontstaan.

(Daniel Schludi / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen