Gezondheid5 okt '21 10:36Aangepast op 5 okt '21 14:01

Coronapil moet nieuw middel worden in strijd pandemie

Auteur: BNR Webredactie

Farmaceut Merck zet een proef met een medicijn tegen Covid-19 stop, omdat de resultaten zo veelbelovend zijn. Het farmaciebedrijf hoopt dat molnupiravir, zoals de coronapil heet, goedgekeurd gaat worden voor medisch gebruik.

De pil wordt naast Merck ook geproduceerd door Ridgeback. Volgens de bedrijven halveert de pil de kansen op ziekenhuisopname of overlijden bij risicogroepen die het coronavirus hebben opgelopen. Met het stopzetten van de proef, waar 775 mensen uit risicogroepen aan meededen, hopen de bedrijven zo snel mogelijk een goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouders te krijgen voor het middel. De bedrijven willen ook goedkeuring vragen aan de toezichthouder voor Europa, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

(Copyright © 2009-2021 Merck Sharp & Dohme Corp., a subsidiary of Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., U.S.A. All rights reserved.)

Het medicijn is een antiviraal middel, wat betekent dat het coronavirus zichzelf minder goed kan reproduceren als iemand de pil inneemt. 'Het virus maakt kopietjes van zichzelf, maar door dit medicijn komt er een fout in die kopietjes. Er komen dan zulke grote fouten dat het nergens meer op lijkt, waardoor het reproduceren stopt', legt immunoloog Ger Rijkers uit. Volgens de deskundige kan dit middel ook werken tegen varianten van Covid-19. 'Er is ook al onderzoek gedaan wat de werking is bij coronavarianten. De werking tegen de delta-, gamma- en andere varianten is even goed.' Toeval wil dat het medicijn oorspronkelijk bedoeld was om tegen de griep gebruikt te worden, volgens Rijkers. 'Daar kan het middel dan ook nog tegen werken.'

Lees ook | Pfizer goedgekeurd voor extra prikken, Moderna deels

De proef

De proefpersonen namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil. De ene helft van de proefpersonen kreeg molnupiravir, de andere helft een placebo, een nepmiddel om de uitkomsten te vergelijken. Van de mensen die molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep, die een placebopil kregen, moest 14 procent worden opgenomen. In die controlegroep overleden acht mensen aan een coronabesmetting, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.

Over de precieze werking is nog weinig bekend. Ook is nog niet duidelijk welke bijwerkingen je kan krijgen als je de pil neemt. Deze onzekerheden maakt Australië niet uit, want dat land heeft al 300.000 doses van het medicijn besteld. De Australische overheid hoopt dat de pil begin volgend jaar kan worden goedgekeurd.

Molnupiravir zou het eerste middel tegen Covid-19 zijn dat mensen kunnen slikken. Concurrenten Pfizer en Roche werken ook aan coronapillen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen