Gezondheid5 okt '21 06:38Aangepast op 5 okt '21 07:11

Bijna 5 miljoen Nederlanders willen organen doneren

Auteur: BNR Webredactie

De groep Nederlanders die toestemming geeft voor orgaandonatie na overlijden is sinds de invoering van de nieuwe donorwet flink gegroeid. In juli 2021 stemden 4,8 miljoen mensen hier expliciet mee in. Dat zijn er bijna een miljoen meer dan begin 2020, zo meldt het statistiekbureau CBS. Ook het aantal mensen dat geen toestemming gaf, nam toe.

Sinds half 2020 zijn alle volwassenen in Nederland geregistreerd in het donorregister. Daarbij kan men wel of niet toestemming geven voor het doneren van hun organen nu hun overlijden. Wanneer mensen geen keuze doorgeven, wordt er automatisch 'geen bezwaar tegen orgaandonatie' aangevinkt. Dit is het geval bij 3.3 miljoen mensen. Verder hebben 1,5 miljoen mensen ervoor gekozen om een nabestaande of aangewezen persoon te laten beslissen over orgaandonatie als ze overlijden.

Ruim 4 miljoen mensen geven geen toestemming

Halverwege dit jaar had driekwart van de inwoners van 18 jaar of ouder een keuze doorgegeven, oftewel 10,6 miljoen mensen. Vooral jongeren hebben nog geen keuze gemaakt. De groep die expliciet geen toestemming geeft voor donatie is gegroeid van 2,3 miljoen mensen aan het begin van 2020 naar 4,3 miljoen in juli 2021. 'In het verleden was het zo dat je aangaf je organen wel te willen doneren. Als je niks aangaf, kwam dat ook niet ter sprake bij overlijden. Nu is dat anders. Als je niks aangeeft, dan ben je automatisch donor. Wil je het per se niet, dan is het belangrijk om die keuze vast te leggen', vertelt Tanja Traag van het CBS.

Het artikel gaat door onder de tabel.

In de leeftijdsgroep van 20 tot 70 jaar geeft een meerderheid van de mensen wel toestemming voor donatie. Bij 80-plussers is juist het omgekeerde aan de hand. Vrouwen hebben vaker hun keuze vastgelegd in het Donorregister en stemmen ook relatief meer in met orgaandonatie vergeleken met mannen.

Gerelateerde artikelen