Gezondheid12 okt '21 06:56

Coronavirus rukt weer op

Auteur: BNR Webredactie

Het coronavirus wint weer aan terrein. Het aantal besmettingen loopt snel op, met name in de Biblebelt. Daar zijn veel minder mensen gevaccineerd. En dat terwijl de echte winter nog moet beginnen, zegt viroloog Arnold Bosman.

Image

Bosman verklaart de sterke stijging aan de hand van een lage vaccinatiegraad in combinatie met kouder weer wanneer meer mensen dichter bij elkaar binnen zijn: 'We zien het ook in andere landen waar de herfst begint'.

Volgens Bosman is een groot gedeelte van de niet-gevaccineerden in principe wel bereid om uiteindelijk een prik te laten zetten, maar geldt dat niet voor bewoners van de Biblebelt die op principiële gronden vaccinatie weigeren.

Andere aanpak Biblebelt

'Je zult daar een andere aanpak moeten hebben. Corona hangt niet van één beschermende factor af, maar is een pakket van maatregelen als afstand, mondkapjes, ventilatie en het testen voor je een groep ingaat. Dat testbeleid is superbelangrijk, ook op scholen. Dat is iets dat vriend en vijand hebben omarmd, vroeg infecties ontdekken op scholen.' Die maatregelen bepleit Bosman in de Biblebelt.

Leegloop Zorg

Overigens vormen het toenemende aantal besmettingen niet Bosmans grootste zorg, 'maar de situatie waar we in zitten: een heel groot zorginfarct, de leegloop in ziekenhuizen van personeel dat bijna exponentiële vormen heeft aangenomen'. Die leegloop heeft volgens de viroloog een impact die zich jaren zal doen voelen. 'Het duurt lang voordat we dat vervangen hebben, het is slecht nieuws voor wachtlijsten, voor de collega's die overgebleven zijn. Dat wordt het grootste nieuwe probleem, de verwaarloosde zorg.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen