Gezondheid14 okt '21 11:03

Werkgever blij met sneltest die ook griep opspoort

Auteur: BNR Webredactie

Commerciële coronatestafnemers bieden steeds vaker sneltesten aan die ook de klassieke griep kunnen opsporen. Dat kan interessant zijn voor werkgevers die vrezen voor besmettingen en uitval als gevolg van griep- of coronagolven. Het Nederlandse coronalab.eu gaat zo'n combitest aanbieden, Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN is enthousiast.

(ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht)

Luister terug | Werkgevers missen duidelijkheid in nieuw thuiswerkadvies

Van der Velde erkent dat er een behoefte bij bedrijven is om iets meer te weten over de gezondheid van hun medewerkers en mogelijk besmettingsgevaar. Hij noemt het weliswaar mooi dat marktpartijen zich hierop richten, maar legt de vinger op de zere plek dat werkgevers hun werknemers niet mogen verplichten om zich te laten testen. 'En met die testresultaten mogen ze vervolgens niets doen. Het komt er dus echt op aan dat medewerkers hun medewerking verlenen.'

Volgens Van der Velde hangt succes niet alleen af van het vertrouwen tussen werkgever en werknemer, maar ook van dat tussen werknemers onderling: 'Je moet een beroep doen op collegiale verantwoordelijkheid, dan kan het zeker nuttig zijn'.

Luister terug | Werkgever mag ongevaccineerde wel vragen, maar niet verplichten thuis te werken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen