Gezondheid19 okt '21 07:23

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie

Auteur: BNR Webredactie

Zorgverzekeraar DSW maakt als eerste de zorgverzekering duurder. De stijging van de premie komt vooral door hogere lonen in de zorgsector, en door toegenomen medicijngebruik van mensen.

De zorgpremie gaat voor klanten van DSW volgend jaar met 3,25 euro per maand omhoog. Daarmee komt de nieuwe premie neer op 127,75 euro per maand. Zonder coronasteun van de overheid zou de premieverhoging volgens Aad de Groot, directeur van DSW, nog ruim twee keer zo hoog zijn. 'De zorgkostenstijging die zou leiden tot een premiestijging van 7,50 als we die compensatie niet hadden kunnen inzetten. De lonen in de zorg stijgen, de prijzen in de zorg stijgen. En voor de zorgpremie wordt 60% bepaald door loonkosten. Uiteindelijk zal de zorgpremie dus altijd wel stijgen.

Meerkosten

Traditiegetrouw maakt DSW altijd als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premie bekend in de week na Prinsjesdag. Dat doen ze nu dus drie weken later dan gepland. Dat komt door het ontbreken van een overzicht van zogeheten 'meerkosten' die zorgverzekeraars afgelopen zomer maakten.

Luister terug | Hoogste stijging coronapatiënten in maanden; Isala stelt operaties weer uit

Volgens De Groot kan DSW de premiestijging beperkt houden, omdat de verzekeraar compensatie van de overheid ontvangt voor meerkosten die verband houden met corona. Honderden coronapatiënten lagen in ziekenhuizen, terwijl dat niet voorzien was. Die meerkosten krijgen verzekeraars door de overheid compenseerd in de vorm van catastrofesteun.

Eigen risico

Het eigen risico houdt DSW gelijk aan afgelopen jaar. De Groot: 'We zitten altijd tien euro onder de landelijke regeling van het eigen risico. Dat doen we om aan te geven dat het eigen risico zijn doel volledig voorbij geschoten is, en veel te hoog is, en omdat we vinden dat de kosten voor de zorg veel eerlijker verdeeld moeten worden.'

(Ashkan Forouzani / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen