Gezondheid21 okt '21 14:34Aangepast op 21 okt '21 15:29

Onderzoek: microplastics aangetroffen in organen en placenta's

Auteur: BNR Webredactie

Wetenschappelijk bewijs toont dat microplastic en nanoplastic in de bloedbaan terecht kunnen komen. Die deeltjes kunnen via het bloed in onze organen en in de placenta van zwangere vrouwen belanden. 'En dat leidt tot heel veel ernstige zaken als obesitas, kanker, ga zo maar door', zegt Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation.

Er is onder meer bewijs gevonden in boerderijdieren, waaronder in varkens en koeien. We wisten al dat microplastic in vissen en voedselketens werd aangetroffen, maar nooit eerder werd aangetoond dat microplastic ook in de bloedbaan van mensen en dieren kon zitten, waardoor het op allerlei plekken in het lichaam terechtkomt. Zo werden er bijvoorbeeld ook microplastics aangetroffen in placenta's. 'Dat weten we pas sinds een paar weken', vertelt Westerbos.

Verwijderen

Het is niet mogelijk om microplastic uit je bloed te halen. 'Als het er eenmaal inzit krijg, je het niet meer weg. Grotere stukjes plastic poep je gewoon uit, maar die hele kleintjes gaan circuleren in het lichaam.'

Inademen

Naast dat microplastic in ons bloed terechtkomt, ademen we ook plastic in. 'Dat gaat door de longbanden heen en dat gaat verder het lichaam in. Daar reageert ons immuunsysteem heel slecht op. Beschouw dat maar als een soort Packman. Die vallen plasticjes aan, maar omdat plastic niet leeft raakt dat immuunsysteem heel erg gestrest waardoor die immuuncellen doodgaan. En dat leidt tot heel veel ernstige zaken als obesitas, kanker, ga zo maar door.'

Toekomst

'Ik zeg altijd: we hebben nog tien jaar tot er zó veel plastic in de lucht, in de grond en in het water zit, dat het te laat is. Ik vind ook dat als het nu al in ongeboren kinderen zit, dan moeten we toch heel erg gaan nadenken over hoe dit verder moet', aldus Westerbos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen