Gezondheid22 okt '21 18:21Aangepast op 17 nov '21 09:07

Vlaanderen gaat boosterprik aanbieden; 'Geen verband met hogere coronacijfers'

Auteur: BNR Webredactie

Iedereen boven de twaalf jaar krijgt in Vlaanderen de kans om een boosterprik tegen het coronavirus te krijgen. Dat liet het kabinet van premier Jan Jambon laten weten. Op die manier wil de regio ervoor zorgen dat de bevolking extra beschermd is tegen het coronavirus.

Eerder kregen alle 65-plussers, bewoners van tehuizen en mensen met een zwak immuunsysteem al de kans om een extra coronavaccinatie te ontvangen. Door nu ook de rest van de bevolking een boosterprik te geven, hopen de Vlamingen dat mensen die zich niet willen inenten, niet kunnen inenten; en mensen bij wie het vaccin minder goed werkt ook beschermd zullen zijn.

(PA)

Geen verband met hogere coronacijfers

Wanneer de brede boostercampagne van start gaat is nog onduidelijk. 'De Vlaamse regering houdt nog wel een slag om de arm. Ze willen de Hogere Gezonheidsraad eerst nog om een advies vragen', zegt de Belgische viroloog Marc van Ranst. De viroloog zelf vindt het een goed plan van de Vlaamse regering, maar benadrukt dat het geven van de boostershot niet in verband staat met de hogere coronacijfers in het land. In België werd eerder namelijk al de vierde coronagolf uitgeroepen. 'Dit was compleet verwacht. Want wanneer je de maatregelen versoepelt, komt er een stijging. Maar wanneer je de winter wil doorkomen op een comfortabele manier, zonder al teveel mensen die in het ziekenhuis terechtkomen of sterven, dan is bij de meest fragiele groep een derde prik wel nuttig', volgens Van Ranst.

Van Ranst betwijfelt of de huidige coronaregels goed genoeg zijn. 'Het wordt wat meer afhankelijk gemaakt van het gezond verstand van de mensen. Of dat een goed idee is, dat zullen we nog wel zien.'

Geen nieuwe maatregelen in Nederland

In Den Haag wordt er voorlopig nog niet gedacht aan extra maatregelen vanwege de stijging in de coronacijfers van de afgelopen periode, melden Haagse bronnen aan persbureau ANP. Het kabinet blijft waakzaam, maar ziet geen reden om al eerder te besluiten over het al dan niet aanscherpen van de coronaregels, aldus ingewijden. Van Ranst verwacht dat Nederland hetzelfde beeld zou volgen van de coronacijfers als in België. Strengere maatregelen vindt hij niet per se nodig, maar hij benadrukt wel het belang van goede ventilatie. 'De nadruk die we in België leggen op goede ventilatie, kan in Nederland wel meer aanhang krijgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen