Gezondheid26 okt '21 15:22

Coronagevallen, ziekenhuisopnames en doden stijgen hard

Auteur: BNR Webredactie

In een week tijd is het aantal coronagevallen met 50 procent gestegen. Volgens het RIVM grijpt het virus sneller en sneller om zich heen. Tegelijkertijd namen de ziekenhuisopnames met 34 procent toe en ging het aantal gemelde sterfgevallen met 62 procent omhoog.

(ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg)

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 38.733 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weekcijfer sinds half juli. De week ervoor werden er nog 25.751 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg van 437 naar 584, het aantal sterfgevallen ging van 48 naar 78.

Lees ook | Gommers: 'Code zwart dreigt bij 650 IC-patiënten'

Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep, maar vooral onder ouderen. Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij bijna 1300 tachtigers. Dat is 78 procent meer dan de week ervoor. Onder zowel zestigers als zeventigers steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 75 procent.

Ongevaccineerden het vaakst besmet

Ongeveer een op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder zijn niet gevaccineerd, of nog niet volledig ingeënt. Maar zij vormen volgens het RIVM meer dan de helft van alle positieve tests.

Vooral in huiselijke situaties raken mensen besmet met het virus, maar het RIVM ziet ook dat het aantal besmettingen in de horeca en op de werkvloer gaat stijgen. Volgens het instituut worden dit belangrijke besmettingshaarden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen