
Volgens voorzitter Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting beschermt de griepprik maar voor 30 procent. Van Essen tekent daar wel bij aan dat slechts 10 procent van de bevolking daadwerkelijk griep krijgt (waarmee die 30 procent weer veel wordt) en dat het vooral 60-plussers zijn die de griep krijgen. Hij noemt het in financiële termen een substantiële besparing voor werkgevers.
Luister terug | Werkgever blij met sneltest die ook griep opspoort
Van Essen benadrukt wel dat prikken een afweging is die de werknemer zelf moet maken, maar dat het voor werkgevers begrijpelijk is - zij willen mensen aan het werk houden, een zieke kost gemiddeld 250 euro en wie daadwerkelijk infuenza oploopt is zo'n 14 dagen uit de running.
Het zullen vooral kleine zorgbedrijven zijn die, om begrijpelijke redenen, de griepprik willen geven: 'vaccinatie is daar dubbel belangrijk', maar volgens Van Essen zijn het ook de kleinere bedrijven waarvan enkele onmisbare werknemers cruciaal zijn voor het uitvoeren van bepaalde processen.
Luister terug | Virologen verwachten ernstige griepgolf, eerste prikken vanaf vandaag
Of er genoeg griepvaccins zijn weet Van Essen niet: ' Dat houdt niemand bij.' De voorzitter noemt dat vreemd en onontgonnen terrein. Hij hoopt dat het RIVM hier een grotere rol in gaat spelen: 'Er zijn ook helemaal geen beleidsambtenaren hiervoor, het RIVM heeft daar te weinig te zeggen.'