Gezondheid27 okt '21 07:05Aangepast op 27 okt '21 07:57

SGP: maatregelen ongevaccineerden gevaarlijk

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

SGP-leider Kees van der Staaij noemt het 'bedenkelijk en gevaarlijk' om ongevaccineerden 'tot zondebok' te maken. Hij vindt dat er een grens wordt overschreden en spreekt van stigmatisering nu het kabinet maatregelen overweegt tegen een deel van zijn achterban, dat zich omwille van gewetensbezwaren niet wil laten vaccineren.

Image
(ANP / Robin Utrecht)

Luister terug | Paternotte: optie om maatregelen te nemen tegen niet-gevaccineerden

'Neem verantwoordelijkheid'

Tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen zei de SGP-fractievoorzitter dat we 'zo niet met elkaar om willen gaan'. Van der Staaij ziet veel meer in de eigen verantwoordelijkheid van de burger en het oprekken van de begroting: 'Haal veel meer uit de kast, we horen dat geneesmiddelen onvoldoende worden ingezet.' En tegen burgers zegt hij: 'Neem je eigen verantwoordelijkheid'. De overheid moet volgens hem kijken welke maatregelen verstandig zijn, die maatregelen moeten in zijn optiek meer aansluiten bij de 'wensen' en 'mogelijkheden' van mensen.

Dwangmaatregelen

Hij ziet binnen kleine gemeenschappen al discussie ontstaan over wel of niet bijeenkomen. Van der Staaij zegt dat 'we moeten stoppen met wanhopig naar Den Haag kijken die ons met uniforme dwingende regels opzadelt, die tijd is echt voorbij, we moeten leven met het virus en niet alles van Den Haag verwachten en van de dwangmaatregelen'. Overigens heeft burgemeester Jan ten Kate van Staphorst zijn burgers opgeroepen om tóch een prik te halen, Staphorst kampt met zeer hoge besmettingscijfers én een lage vaccinatiegraad.

Lees ook | Gommers: 'Code zwart dreigt bij 650 IC-patiënten'

OMT: geen aparte maatregelen ongevaccineerden

Er moeten geen specifieke coronamaatregelen komen voor ongevaccineerden, zeggen meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) tegen NU.nl. Dinsdag maakt het demissionaire kabinet mogelijk extra maatregelen bekend en daarbij zou nagedacht worden over het maken van onderscheid tussen wel- en niet-gevaccineerden.

'Ik ben er helemaal geen voorstander van', vertelt arts-microbioloog Jan Kluytmans. 'Het gaat wel heel erg tegen de individuele vrijheden in.' Daarnaast denkt hij ook dat maatregelen tegen mensen die geen coronaprik hebben gehad niet uit te voeren zijn.

Ook viroloog Menno de Jong ziet een verschil in maatregelen niet zitten. 'Gaan we daarmee niet te veel polariseren?', vraagt hij zich hardop af. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), zegt als arts 'geen onderscheid' te maken. 'Je moet ook oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet.'

Luister terug | Coronagevallen, ziekenhuisopnames en doden stijgen hard


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen