Gezondheid29 okt '21 06:17Aangepast op 29 okt '21 06:36

OMT voelt niet voor maatregelen ongevaccineerden

Auteur: BNR Webredactie

Het OMT wil nog geen aparte maatregelen voor ongevaccineerden, schrijft het AD. Daarmee lijken speciale restricties voor ongevaccineerden voorlopig van de baan. Een ingewijde stelt na het overleg van het Outbreak Management Team gisteren dat die route niet voor de hand ligt. Wél voelt het OMT voor het reanimeren van de basismaatregelen. Dus: de adviezen om zoveel mogelijk thuis te werken, drukte te mijden en opnieuw afstand te houden.

(EFE / Alberto Valdes)

Heftige ingrepen als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen zijn vooralsnog niet nodig, stelt een bron uit het OMT. Een herinvoering van de anderhalve meter-regel ligt gevoelig. Daarvoor zijn wetswijzigingen nodig, en betekent ook een symbolische stap terug. Wel wordt overwogen om op meer plekken te werken met QR-codes, bijvoorbeeld bij lokale brandhaarden.

Het OMT boog zich in een vier uur durende sessie over de te nemen maatregelen. Vandaag vergadert het demissionaire kabinet in het Catshuis nog over de opties om de nieuwste coronagolf zo precies mogelijk de kop in te drukken. En daar liggen nog veel opties op tafel.

Bronnen melden dat het kabinet openstaat voor een 'breed scala aan stappen'. Zo wil demissionair minister De Jonge niet uitsluiten dat er maatregelen komen die alleen gericht zijn op ongevaccineerden. Ook de mogelijkheid om regionaal in te grijpen, ligt weer op tafel. Daar werd tot nu toe van afgezien, onder meer omdat dat zou kunnen leiden tot problemen in de handhaving en omdat in een klein land als Nederland mensen makkelijk tussen regio's reizen.

Het OMT-advies over maatregelen zal een centrale rol spelen in de keuzes uiteindelijk gemaakt worden. Een definitief besluit over de maatregelen wordt genomen tijdens een apart overleg dat voor dinsdag op de agenda staat.

In de tussentijd wordt met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad gesproken over onder meer de handhaafbaarheid van de voorgenomen maatregelen. De plannen worden bekendgemaakt op een nieuwe coronapersconferentie, dinsdagavond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen