Gezondheid30 okt '21 09:55Aangepast op 31 okt '21 10:17

Mondkapje en coronabewijs in Duitsland verplicht, noodtoestand niet verlengd

Auteur: BNR Webredactie

In Duitsland moeten mensen tot zeker 20 maart een medisch mondkapje op en een coronabewijs tonen, wanneer ze openbare gelegenheden willen betreden. Daar zijn de SPD, Groenen en FDP het over eens geworden in de formatie. De noodtoestand wordt niet verlengd, en daarmee lijken nieuwe lockdowns van de baan. 'Mondkapjes zijn in Duitsland heel normaal. Dat wordt door de meesten niet als een beperking gevoeld', zegt, Derk Marseille, BNR-correspondent in Duitsland.

(Peter Hilz )

Dat neemt volgens Marseille niet weg dat ook in Duitsland de gebruikelijke discussies spelen. 'Ook hier zijn natuurlijk mensen die zich niet willen laten vaccineren of die de coronamaatregelen overdreven vinden.' Maar op veel plekken zijn mondkapjes volgens hem gebruikelijk. 'Het is bijvoorbeeld een regel dat de ouder een mondkapje draagt bij het ophalen van het kind op het schoolplein. En er is bijna niemand die zich daar heel druk over maakt', zegt Marseille.

Het artikel gaat verder onder de video.

Stijgende besmettingscijfers

Ook in Duitsland stijgen op dit moment de besmettingscijfers. 'Versoepelingen zouden welkom zijn en daar is iedereen het over eens, maar het is leven naar de cijfers die elke week worden gepubliceerd.' De noodtoestand die nu wordt afgeschaft was volgens Marseille vooral juridisch heel bijzonder. 'Ook zonder een noodtoestand zouden er maatregelen genomen kunnen worden die voelen als een lockdown.'

Luister ook | Duitse 'stoplicht-coalitie' start formatie-onderhandelingen

Marseille ziet de keuze om de noodtoestand af te schaffen ook als iets dat past bij een nieuw politiek bewind. 'Met die noodtoestand werden de deelstaten volledig buitenspel gezet. Zo kon Angela Merkel sneller besluiten nemen. Door de noodtoestand af te schaffen is er een duidelijke breuk met het beleid van Merkel. Zij trok de macht naar zich toe, terwijl Duitsland een trots federaal systeem heeft met zestien deelstaten. Nu komt de het bewind dus weer meer bij lokaal en regionaal te liggen', aldus Marseille.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen