Gezondheid1 nov '21 06:55Aangepast op 1 nov '21 07:53

CNV: Geen coronapas op de werkvloer

Auteur: BNR Webredactie

Vakbond CNV ziet niets in een coronapas voor op de werkvloer. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad pleitte zondag voor de inzet van de coronapas op de werkvloer om de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voor. 'Slecht plan', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

(ANP / Richard Brocken)

Luister terug | Meer werkgevers bieden personeel griepprik aan op werk

'Respecteer grondrechten'

Volgens Fortuin moeten de grondwettelijke rechten gerespecteerd worden: 'We hebben grondwettelijke rechten, vaccinatie is de vrijheid van de mensen zelf.' En dat geldt volgens Fortuin ook voor de checkapp: 'Het is echt een verschil of je naar je werk of naar de horeca gaat. De horeca is een vrije keuze, werk is dat niet'.

Het CNV pleit om terug te keren naar de basismaatregelen als de anderhalve meter, mondkapjes, thuiswerken en handen wassen. In Italië zijn de vakbonden wél om, Fortuin maakt zich daar zorgen over: 'Laat je je meevoeren op het sentiment van Europa?'

Luister terug | Werkgevers vragen personeel steeds vaker om QR-code

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voor

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien wel brood in het voorstel van Bruls. 'Wij delen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben er eventueel naar te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf', laat een woordvoerder namens de twee werkgeversorganisaties weten. Vooral in sectoren waar klanten al een coronatoegangsbewijs moeten tonen, zoals de horeca en evenementenbranche, zouden ondernemers toestemming moeten krijgen om de QR-codes van hun werknemers te scannen.

Vragen mag, antwoorden hoeft niet

Het is werkgevers niet verboden om te vragen of werknemers gevaccineerd zijn, maar ze moeten daar wel goede gronden voor hebben. Werknemers zijn nooit verplicht om antwoord te geven. Er is nog geen wettelijke grondslag voor de inzet van het coronatoegangsbewijs om werknemers te controleren, maar het kabinet onderzoekt of dit aangepast kan worden.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn minder te spreken over een ander voorstel van Bruls, de herinvoering van de anderhalvemeter-regel. 'Dat levert weer nieuwe beperkingen op voor ondernemers en het belangrijkste is nu vooral alles na te leven wat er al ligt aan maatregelen', laten de werkgeversorganisaties weten.

Net als vakbond CNV is ook vakbond FNV pertinent tegen de inzet van de CoronaCheck-app op de werkvloer. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt voor vaccinatie te zijn, 'maar het mag niet ten koste gaan van grondrechten'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen