Gezondheid1 nov '21 11:21Aangepast op 1 nov '21 11:52

Meer verpleeghuizen nemen al extra maatregelen

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel het kabinet dinsdag pas extra coronamaatregelen aankondigt, zijn de verpleeghuizen al op eigen houtje in actie gekomen om de stijgende besmettingen in te dammen. 'Op ruim 300 van de 2500 locaties in Nederland zien we al besmettingen', zegt bestuurslid Conny Helder van brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ.

Image
(ANP / Robin Utrecht)

Mondkapjes en beperkt bezoek

ActiZ zegt met name de afgelopen week steeds meer signalen te krijgen over verpleeghuizen die coronamaatregelen nemen. In regio’s waar veel besmettingen zijn vragen verpleeghuizen bezoekers al om mondkapjes te dragen en in klein gezelschap te komen. Op sommige plekken worden ook weer tijdelijke afdelingen voor coronapatiënten ingericht om de druk op de ziekenhuizen te verlagen. ActiZ ziet in onder meer verpleeghuizen in de Achterhoek, Noord-Brabant en de regio Kennemerland maatregelen genomen worden.

Volgens Helder begint het aantal verpleeghuizen dat maatregelen treft 'al aardig op te lopen, op ruim 300 van de 2500 locaties in Nederland zien we a weer besmettingen. We hebben alweer nieuwe maatregelen ingezet om het in te dammen'. Het bestuurslid erkent dat het weliswaar niet mogelijk is medewerkers te vragen naar gevaccineerdheid, maar vraagt zich ook af of dat 'iets oplevert'.

Vaccin 'ingewikkeld'

Ze vraagt er ook liever niet naar: 'Veel medewerkers zijn jonge vrouwen, vaak in de leeftijd dat ze nog zwanger willen worden, die vinden zo'n vaccin best ingewikkeld. We willen eigenlijk de druk op hen nu nog niet verder verhogen door dat ook nog eens te vragen'. Helder betwijfelt overigens in hoeverre vaccinatie noodzakelijk is wanneer alle andere maatregelen in acht worden genomen.

De brancheorganisatie wil op de kortst mogelijke termijn van de overheid weten in hoeverre de vaccins nog bescherming bieden en of en wanneer ouderen en medewerkers voor een herhaalprik in aanmerking komen. ActiZ maakt zich zorgen: het aantal besmettingen loopt op, de werkdruk in de zorg is hoog en ook onder ouderen nemen de besmettingen toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen