Gezondheid2 nov '21 06:45

Burgemeesters gaan coronabewijs strenger handhaven

Auteur: BNR Webredactie

Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren en de mondkapjesplicht keert terug. Dat zal, volgens ingewijden, dinsdagavond aangekondigd worden door het demissionaire kabinet op de coronapersconferentie.

Maandagavond overlegden de burgemeesters en demissionair minister Ferd Grapperhaus, van Justitie, al over de maatregelen die eraan komen. Het Veiligheidsberaad wil dat de QR-code beter nageleefd gaat worden. Daarom moet er ook betere controle handhaving op het coronabewijs komen.

(ANP/Robin Utrecht)

Volgens bronnen in Den Haag gaat het coronabewijs op meer plekken ingevoerd worden. Zo zal je de QR-code ook nodig hebben in sportscholen, zwembaden en zogenoemde doorstroomlocaties zoals dierentuinen en pretparken. Of het demissionaire kabinet ook de QR-code op de werkvloer wil invoeren, is nog de vraag. 'Daarover moeten wij een besluit nemen om tot een wetswijziging te komen', zei Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad. Verder zouden ook de mondkapjes weer hun rentree maken in de openbare ruimtes. Voor de strengere handhaving komen er periodieke onderzoeken om zwakke plekken in de controle te vinden, vertelde de minister van Justitie. Ook zullen er 'mystery guests' ingezet worden om steekproeven op de controle van het coronabewijs bij ondernemers uit te voeren.

'Gaat een moeilijke winter worden'

Arts-microbioloog Bert Mulder denkt dat de nieuwe maatregelen rijkelijk laat ingevoerd worden. 'Als je deze maatregelen een maand geleden had genomen, dan had je de besmettingen lager kunnen houden en was het ongetwijfeld makkelijker geweest. Nu gaat het een hele moeilijke winter worden, maar helemaal voorspellen of de maatregelen werken, kan je niet.' Ook denkt Mulder dat we deze winter niet alleen van het coronavirus last hebben. 'Er komt een griepseizoen aan. De de druk op de zorg is sowieso hoog vanwege alle inhaalzorg. Het is een combinatie van factoren waardoor het steeds moeilijker wordt om alles vol te houden.'

Mulder ziet daarnaast dat er teveel vertrouwd is op de effectiviteit van de coronavaccins. 'Er is teveel vertrouwd op vaccinatie. Ondanks de prachtige vaccinatiegraad van 87 procent, blijkt dat een vaccin als middel om de besmettingen terug te dringen, maar gedeeltelijk werkt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen