Gezondheid15 dec '21 17:30

Liveblog | EMA: coronavaccin Janssen kan worden gebruikt voor boosterprikken

Auteur: BNR Webredactie

Een boosterprik met het coronavaccin dat door het Nederlandse Janssen is ontwikkeld, moet wat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) betreft een optie zijn. De aanvullende prik 'kan worden overwogen' voor mensen van 18 jaar en ouder, oordeelt EMA. Tussen de eerste en de tweede prik moet minimaal twee maanden zitten.

Woensdag 15 december

17:00 | Defensie is bereid om meer mensen in te zetten om de GGD'en te helpen, nu die in korte tijd veel meer boosterprikken moeten geven. Zo'n 1500 militairen zijn beschikbaar, twee keer zo veel als nu, heeft het ministerie woensdag besloten. Of ze worden ingezet en waar, hangt af van verzoeken van de GGD.

13:20 | De GGD'en hebben 9000 extra mensen nodig voor de versnelling van de boosterprikcampagne, zo laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. De totale GGD-capaciteit voor de prikcampagne moet groeien van 18.000 naar zo'n 27.000 mensen.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge kondigde deze week aan dat de boosterprikcampagne versneld wordt. Dat wil zeggen dat alle 18-plussers uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik krijgen aangeboden, aldus de minister.

12:00 | Een boosterprik met het coronavaccin dat door het Nederlandse Janssen is ontwikkeld, moet wat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) betreft een optie zijn. De aanvullende prik 'kan worden overwogen' voor mensen van 18 jaar en ouder, oordeelt EMA. Tussen de eerste en de tweede prik moet minimaal twee maanden zitten.

EMA kan nog niet beoordelen in hoeverre het risico op zeldzame bijwerkingen aanwezig is. Van het bewuste vaccin is bekend dat het in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot trombose en een tekort aan bloedplaatjes, een ernstig ziektebeeld. Voor de boosterprik wordt dit 'zorgvuldig gemonitord', meldt de medicijn- en vaccinwaakhond van de EU.

11:45 | Het vaccinatiebewijs, waarmee mensen een groen vinkje kunnen krijgen in de Coronacheck-app, krijgt mogelijk ook binnen Nederland een geldigheidsdatum. Dat schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het vaccinatiebewijs blijft mogelijk negen maanden geldig zonder boosterprik.

11:40 | De Omikron-variant van het coronavirus zal begin januari waarschijnlijk de Delta-variant verdrijven als de meest voorkomende variant in Nederland. Meer dan de helft van alle besmettingen zal dan met de nieuwe virusversie zijn. Dat verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dinsdag 14 december

19:50 | Het kabinet denkt er niet aan om een 2G-beleid in te voeren. Volgens premier Rutte zijn er daarvoor momenteel 'veel te veel' coronabesmettingen om een 2G-beleid in te voeren.

19:50 | Premier Rutte kan niet garanderen dat de scholen op 10 januari weer open gaan.

'Het beleid nu is dat de scholen een week sluiten. Ik kan niet zeggen wat er later nodig is als er meer informatie beschikbaar is over de omikronvariant.'

19:25 | Het sluiten van de basischolen heeft volgens premier Rutte te maken met zorgen om de omikronvariant en het feit dat de kerstdagen al direct aan het begin van de kerstvakantie liggen. Bovendien hamert het OMT al weken op sluiting van de scholen

19:22 | Verschillende financiële steunpakketten voor ondernemers, bedrijven en werkenden worden tot maart 2021 verlengd.

Ook voor de evenementensector en de culturele sector wordt extra steun beschikbaar gesteld.

19:20 | Minister De Jonge waarschuwt dat we ook volgende winter een coronagolf kunnen krijgen. Het concentreren van de coronazorg kan dan een oplossing zijn, zodat de reguliere zorg beter doorgang kan vinden.

19:18 | Het kabinet gaat de boostercampagne versnellen. We blijven van oud naar jong vaccineren.

Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster. Alle mensen boven de 18 moeten in de tweede helft van januari de kans hebben gekregen om een boosterprik te halen.

De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting.

19:15 | De omikronvariant veroorzaakt momenteel ongeveer één procent van alle besmettingen, maar dat zal volgens minister De Jonge snel meer worden.

'Wat we inmiddels weten, is genoeg om ons serieuze zorgen te maken. We weten dat omikron zich sneller verspreidt dan de deltavariant. We weten ook dat de omikronvariant zich minder laat tegenhouden door opgebouwde immuniteit dan de deltavariant. Een nieuwe golf is te verwachten, daar moeten we ons schrap voor zetten.'

Komende week weegt het OMT de laatste onderzoeksresultaten en brengt dan advies uit.

19:11| Uit onderzoek blijkt de steun voor de coronamaatregelen af te nemen. Rutte ziet daarnaast wel een groeiende bereidheid van mensen om zich weer aan de maatregelen te houden. 'Dat is ook een vorm van vertrouwen.'

19:10 | Basisscholen worden verzocht om een week eerder te sluiten voor de kerstvakantie. Ze moeten uiterlijk aanstaande dinsdag 21 december sluiten.

De scholen hoeven tijdens de kerst geen onderwijs op afstand aan te bieden.

Ouders wordt opgeroepen om alleen van de noodopvang gebruik te maken als het echt niet anders kan, en om het aantal contactmomenten van kinderen in die week te beperken.

19:06 | Er wordt extra geld uitgetrokken voor steun aan ondernemers. Ook voor de evenementensector, 'maar met een groeiend eigen risico'.

'Er gaat nog veel gevraagd worden van het aanpassingsvermogen van Ondernemend Nederland. Maar we hopen zo iets van de pijn te kunnen verlichten'

19:03 | Rutte benadrukt het belang van het naleven van de basisregels. Hij noemt de belangrijkste regels nog eens die momenteel al gelden.

19:00 | Premier Rutte vertelt dat het huidige maatregelenpakket verlengd zal worden tot 14 januari. De avondlockdown voor winkels, horeca en sportaccomodaties blijft dus gelden. De verlenging is onvermijdelijk vanwege de hoge besmettingscijfers en vanwege de nieuwe omikronvariant, die zich sneller verspreidt dan de deltavariant. 'Er is echt reden tot zorg en grote voorzichtigheid', aldus Rutte.

Dinsdag 30 november

17:05 | De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels, maar ook van kappers en aan pretparken, zouden dan hun QR-code moeten laten zien. Eerder deze maand ging ook de Tweede Kamer akkoord.

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de coronapas in deze sectoren in te zetten. Het demissionaire kabinet zal hiervoor nog een zogeheten ministeriële regeling voorleggen aan beide Kamers. Voorstanders zijn de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, evenals PvdA en GroenLinks en 50PLUS.

16:00 | De omikronvariant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, bleek niet op reis te zijn geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

15:40 | Het RIVM heeft 'sterk het vermoeden' dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. 'Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen', zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

Het reproductiegetal van het virus daalde deze week naar 1,05. Dat is het laagste niveau sinds september, voor het begin van de huidige golf.

15:00 | In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het RIVM spreekt van een stabilisatie.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel. In de afgelopen week waren de klachten van 1996 mensen zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden, tegen 1833 in de week ervoor en 1390 nog een week eerder. Van de opgenomen coronapatiënten belandden 367 op de intensive care, zo'n 27 procent meer dan een week eerder. Het RIVM registreerde 367 sterfgevallen, tegen 265 in de week ervoor.

11:55 | De omikronvariant van het coronavirus was al een week eerder in Nederland dan tot nog toe bekend was. In testmonsters die op 19 en 23 november bij de GGD zijn afgenomen heeft het RIVM de variant aangetroffen.

De testmonsters zijn afkomstig van het laboratorium Saltro. Ze bevatten een afwijking in het zogeheten spike-eiwit van het virus. 'Daardoor ontstond het vermoeden dat het om de omikronvariant ging', aldus het RIVM. Nader onderzoek naar het erfelijk materiaal van het virus bevestigde dit vermoeden.

Het RIVM heeft de GGD'en waar de positieve testen zijn afgenomen geïnformeerd. Zij informeren de mensen om wie het gaat en doen bron- en contactonderzoek. Volgens het RIVM is nog niet duidelijk of deze twee mensen recent het zuiden van Afrika hebben bezocht, zoals de eerste veertien mensen bij wie de omikronvariant werd aangetroffen nadat ze vrijdag terugkwamen in Nederland.

Maandag 29 november

16:00 | In België en Frankrijk mogen mensen die nog geen boosterprik hebben gehad vanaf 15 januari alleen nog met een negatieve test naar binnen bij kroegen en cafés. Vanaf 15 december is het coronabewijs, het DCC, voor 65-plussers al niet meer geldig is als de tweede prik zeven maanden oud is.

Dat betekent dat vakantiegangers die naar Frankrijk gaan een boosterprik nodig hebben om te ontkomen aan een dagelijks bezoek aan de teststraat. De Fransen hebben namelijk ook besloten dat een test maximaal 24 uur geldig is.

Zondag 28 november

13:20 | 13 mensen die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden in Nederland, zijn besmet met de Omicron-variant van het coronavirus. Dat meldt het RIVM. In totaal waren 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden door de GGD getest op corona. De 61 passagiers die positief testten zitten in isolatie. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft reizigers die sinds afgelopen maandag zijn teruggekeerd uit zuidelijk Afrika dringend opgeroepen zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

13:00 | De Zwitsers staan in meerderheid achter de wet die het gebruik van de coronapas mogelijk maakt. Tegenstanders hadden een referendum afgedwongen, maar uit exitpolls blijkt dat de pas voor toegang tot onder meer restaurants en evenementen zoals verwacht in stand kan blijven.

Het certificaat dat aantoont of iemand is gevaccineerd, hersteld of negatief is getest komt volgens critici neer op een verplichting tot vaccinatie. Uit peilingen werd eerder duidelijk dat ongeveer zes op de tien Zwitsers erachter staan. De wet, die eerder dit jaar werd goedgekeurd, geeft de regering de mogelijkheid uitzonderlijke maatregelen in te voeren om de corona-epidemie te bestrijden.

12:20 | Mensen die uit Zuid-Afrika terugkomen via Schiphol kunnen zich op de luchthaven vanaf zondag direct na aankomst laten testen op het coronavirus. De GGD Kennemerland heeft hiervoor op de luchthaven een speciale teststraat ingericht.

Tot het inrichten van de teststraat is besloten nadat in zuidelijk Afrika de zogenoemde Omicron-variant van het coronavirus is aangetroffen. Deze variant is inmiddels ook in andere delen van de wereld aangetroffen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant het stempel zorgelijk gegeven, maar vooralsnog is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de werkzaamheid van vaccins.

De bedoeling is dat mensen die zich nu in de speciale teststraat laten testen de uitslag thuis in quarantaine afwachten.

10:25 | Duitsers moeten hun contacten beperken om de vierde coronagolf niet verder te laten escaleren. President Frank-Walter Steinmeier doet die oproep zondag in Bild, de grootste krant van Duitsland. Zaterdag werden bij de oosterburen de eerste Omicron-besmettingen vastgesteld.

'Het is belangrijk dat we nu allemaal samen handelen', schrijft Steinmeier. 'Laten we ons aan de regels houden en laten we onze contacten wederom beperken.' Dat is volgens hem nodig om de scholen en kinderopvang open te houden en het publieke leven niet volledig tot stilstand te laten komen.

In sommige regio’s liggen de ic's vol met coronapatiënten. Dit weekend worden er enkele tientallen naar minder getroffen deelstaten overgebracht. In meer dan driekwart van de Duitse ziekenhuizen zijn reguliere, geplande operaties uitgesteld.

Minister Anja Karliczek (Onderwijs en Onderzoek) riep het parlement op regels voor contactbeperking door te voeren, ook voor gevaccineerden. De Duitse Academie van Wetenschappen riep daartoe zaterdag op en daaraan moet volgens de bewindsvrouw gehoor worden gegeven. Het gezaghebbende instituut pleit ook voor een uitbreiding van de boostercampagne en verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel.

07:30 | Twee reizigers in Australië zijn positief getest op het coronavirus en blijken besmet met de Omicron-variant. Beide passagiers kwamen zaterdag aan in Sydney vanuit zuidelijk Afrika via Qatar en ondergingen direct een test.

De twee zijn in quarantaine gezet in een speciale accommodatie, melden de gezondheidsautoriteiten in de deelstaat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is.

03:30 | Het RIVM maakt zondag naar verwachting bekend of en hoeveel besmettingen er met de Omicron-variant zijn onder de ruim 600 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden. Het RIVM vermoedt dat een aantal van die reizigers besmet is geraakt met de Omicron-variant van het coronavirus, maar heeft daarover nog geen definitief uitsluitsel gegeven.

In totaal waren 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden door de GGD getest op corona. De 61 passagiers die positief testten zitten in isolatie. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft reizigers die sinds afgelopen maandag zijn teruggekeerd uit zuidelijk Afrika dringend opgeroepen zich te laten testen en in quarantaine te gaan. De kans bestaat dat zij besmet zijn met de Omicron-variant.

00:30 | De Amerikaanse regering roemt Zuid-Afrika voor de wijze waarop het land is omgesprongen met de Omicron-variant. In een telefoongesprek met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Naledi Pandor prees minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken wetenschappers in Zuid-Afrika voor de snelle identificatie van de nieuwe coronavariant en de transparantie van de regering bij het doorgeven van deze informatie. 'Een voorbeeld voor de wereld', zegt Blinken.

De Amerikaanse regering voert reisbeperkingen in voor staten in het zuiden van Afrika. Die gelden vanaf maandag voor Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië, Botswana, Lesotho, Eswatini, Mozambique en Malawi.

Zaterdag 27 november

23:30 | Israël sluit de komende twee weken zijn grenzen voor buitenlanders uit angst voor de Omicron-variant van het coronavirus. Ook zet het land opnieuw technologie van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet in om via telefoongegevens mogelijke coronabesmettingen op te sporen.

Israël is het eerste land dat zijn grenzen volledig sluit voor de buitenwereld vanwege de nieuwe variant. De maatregel gaat in de nacht van zondag op maandag in. Het land hoopt dat binnen twee weken er meer informatie bekend is over de mutaties. In het land is tot nu toe één besmetting bekend met de Omicron-variant, die mogelijk zeer besmettelijk is. Daarnaast worden zeven verdachte gevallen nog onderzocht.

22:05 | Ook in Italië en Tsjechië is de Omicron-variant van het coronavirus vastgesteld. Tsjechië kondigde eerder op de dag aan een verdacht geval te onderzoeken en weet nu zo goed als zeker dat de besmetting een Omicron-variant betreft. De besmette vrouw was uit Namibië teruggekeerd met een tussenstop in Zuid-Afrika en Dubai.

In Italië gaat het om iemand die recent is teruggekeerd uit Mozambique. "De patiënt en de familieleden verkeren in goede gezondheid", meldt het nationale instituut voor volksgezondheid. De besmetting kwam aan het licht tijdens laboratoriumonderzoek in een ziekenhuis in Milaan.

De nieuwe variant uit zuidelijk Afrika is ook in België, Engeland en Duitsland vastgesteld en vermoedelijk ook in Nederland. In België gaat het vooralsnog om één geval en in zowel Engeland als Duitsland om twee besmettingen. Buiten Europa en Afrika zijn besmettingen vastgesteld in Hongkong en Israël.

20:15 | Bij een aantal van de 61 uit Zuid-Afrika teruggekeerde reizigers die positief op corona hebben getest, is vermoedelijk de variant Omicron aangetroffen. Dat meldt het RIVM. De resultaten van alle verdachte testmonsters worden zondag bekendgemaakt.

In totaal waren 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden door de GGD getest op corona. De passagiers die positief testten zijn in isolatie. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd.

13:40 | Schiphol neemt vooralsnog geen extra maatregelen op de luchthaven dan de al geldende regels zoals afstand houden en het verplichte mondkapje om reizigers tegen het coronavirus te beschermen. Dat op twee KLM-vluchten van Zuid-Afrika naar Nederland sprake was van een groot aantal coronabesmettingen noemde de luchthavenexploitant "uitzonderlijk". De kwestie is reden voor Schiphol om met KLM en ook de GGD, die in allerijl moest komen testen, eens goed na te gaan hoe een en ander kon gebeuren.

13:00 | De GGD Kennemerland is bezig met een vluchtcontactonderzoek van de 600 reizigers die vrijdag met twee KLM-vluchten terugkeerden uit Zuid-Afrika, nu is gebleken dat 61 van hen positief getest zijn op het coronavirus. Dit zegt een woordvoerder van de GGD Kennemerland.

12:30 | Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways neemt geen passagiers meer mee die Zuid-Afrika, Zimbabwe of Mozambique willen verlaten. Dat heeft te maken met zorgen over de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus, meldt het bedrijf. Dat benadrukt dat passagiers nog wel naar de betreffende landen mogen reizen.

12:00 | De Omicron-variant van het coronavirus heeft 'zeer waarschijnlijk' ook Duitsland bereikt. Dat meldt een regionale minister in deelstaat Hessen, waar zich de drukke luchthaven van Frankfurt bevindt. Bewindsman Kai Klose liet volgens Duitse media weten dat bij het testen van een reiziger 'meerdere mutaties' zijn aangetroffen die worden geassocieerd met de nieuwe virusvariant.

Of de reiziger daadwerkelijk is besmet met Omicron, moet blijken uit verder onderzoek. Minister van Sociale Zaken Klose roept reizigers op hun medeburgers te beschermen. Wie de afgelopen week in het zuiden van Afrika is geweest, doet er volgens hem goed aan om sociale contacten te beperken en zich te laten testen.

In Tsjechië is ook een verdacht geval gesignaleerd. Het gaat om iemand die in Namibië is geweest, meldt het Nationale Instituut voor Volksgezondheid volgens persbureau Reuters. Een lab onderzoekt of het gaat om een besmetting met de Omicron-variant.

11:50 | Reizigers die sinds afgelopen maandag vanuit zuidelijk Afrika zijn aangekomen in Nederland, worden door de GGD opgeroepen zich zo snel mogelijk te laten testen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat positief geteste mensen in quarantaine moeten.

Het gaat om reizigers die zijn aangekomen vanuit Botswana, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swaziland) en Namibië. Voor die landen geldt sinds vrijdag een inreisverbod voor niet-EU-burgers, vanwege de besmettelijkere Omicron-variant van het coronavirus. Sinds zaterdag 00.01 uur geldt er ook een inreisverbod voor niet-EU-reizigers uit Mozambique.

10:40 | De ontdekking van de nieuwe coronavariant Omicron heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot een roep om mensen sneller boostervaccins te geven. 'Deze nieuwe variant is een wake-upcall', concludeert een woordvoerder van de linkse Labourpartij. 'De pandemie is nog niet voorbij.'

Labour, de grootste oppositiepartij, wil de periode die mensen op een booster moeten wachten verkorten van zes naar vijf maanden. "We moeten onze verdedigingslinies snel versterken om het virus op afstand te houden", betoogde de woordvoerder, parlementslid Alex Norris.

09:10 | De hockeysters van Jong Oranje gaan voorlopig niet naar Zuid-Afrika. De hockeyploeg zou maandag naar Potchefstroom vliegen voor het WK junioren. De internationale federatie FIH heeft het toernooi echter voorlopig uitgesteld vanwege de ontdekking van een nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant van het coronavirus in het zuiden van Afrika.

06:50 | Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe Omicron-variant, dit wordt nog onderzocht. De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen. Deze schatting werd gemaakt toen er 110 uitslagen bekend waren, waarvan 15 positief.

De besmette personen worden ondergebracht in een bewaakt isolatiehotel op of in de buurt van Schiphol. Zij blijven daar in ieder geval zeven dagen wanneer zij klachten hebben en vijf dagen als zij geen klachten hebben. Wie een negatieve testuitslag krijgt, moet vijf dagen in thuisquarantaine om zich na vijf dagen opnieuw te laten testen.

02:40 | Het OMT heeft het kabinet opnieuw gevraagd om te overwegen de kerstvakantie van scholen naar voren te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat staat in het laatste OMT-advies aan het demissionaire kabinet.

00:05 | Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna ontwikkelt een boostervaccin voor de Omicron-variant van het coronavirus dat vrijdag door de Wereldgezondheidsorganisatie als zorgelijk werd bestempeld. Eerder ontwikkelde Moderna al boosters voor de Beta- en Delta-varianten van het virus. Het bedrijf zegt binnen zestig tot negentig dagen een vaccin klaar te kunnen hebben voor klinische studies.

Vrijdag 26 november

19:16 | De uitbreiding van de steun aan bedrijven kost het kabinet naar verwachting zo'n 2,2 miljard euro. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen. Voor het vierde kwartaal van dit jaar verhoogt het kabinet het subsidiepercentage de TVL van 85% naar 100%.

19:09 | Het binnenlands reisadvies en het advies om thuis te blijven worden met onmiddellijke ingang nog dringender. 'Werk thuis. Kan dat niet, houd dan 1,5 meter afstand.' Wie bij iemand op bezoek gaat of zelf bezoek ontvangt, wordt aangeraden eerst een zelftest te doen.

19:06 | Er komt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen van 17:00 tot 05:00. De nieuwe maatregelen gaan vanaf zondag in, en gelden in ieder geval tot dinsdag 14 december. De maatregelen komen bovenop de regels die nu al gelden. Ook de loonsteun komt terug, en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) gaat omhoog.

18:59 | De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt de nieuwe coronavariant uit Zuid-Afrika als zorgelijk, en krijgt de naam Omicron.

17:57 | De gemeente Den Haag roept mensen op om niet naar het gebied rond de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen te komen. Demonstranten kunnen naar de Koekamp gaan, tegenover station Den Haag Centraal. Rond de persconferentie vrijdagavond zijn geen demonstraties aangemeld, laat de gemeente weten. Dat was bij de vorige onlusten ook niet zo. Daarom is de politie vrijdag "op verschillende plekken in het centrum zichtbaar aanwezig".

16:34 | De Nationale Politie is voorbereid op onaangekondigde demonstraties, ongeregeldheden en mogelijk rellen na de persconferentie van vrijdagavond over een aanscherping van de coronamaatregelen. In het gezamenlijke persbericht schrijven de politiebonden dat 'het korps de inzetbare sterkte voor de komende dagen maximaal heeft opgeschaald'.

14:41 |De nieuwe variant van het coronavirus uit Zuid-Afrika is opgedoken in België. Dat land heeft in Europa de primeur. De variant is vastgesteld een jonge vrouw die niet is gevaccineerd en twee weken geleden aankwam uit Egypte. De nieuwe coronavariant lijkt nog besmettelijker dan de huidige Delta-variant. De Europese Commissie roept landen op vluchten uit het Zuiden van Afrika op te schorten tot er meer bekend is over de variant, zei voorzitter Ursula Von der Leyen.

14:25 | Veel sectoren moeten vanaf zondag dicht. Dat schrijft de NOS op basis van Haagse ingewijden. Onder meer restaurants, cafés, 'niet-essentiële' winkels, de cultuursector, 'doorstroomlocaties' en de amateursport krijgen te maken met openingstijden van 05.00 uur tot 17.00 uur.

De maatregelen gaan voorlopig drie weken duren, schrijft de NOS. Donderdag werd al duidelijk dat er over deze maatregelen werd gesproken, maar toen leek het er nog op dat de nieuwe regels op zaterdag in zouden gaan. Ook lijkt het er nu op dat levensmiddelenwinkels tot 20.00 uur kunnen openblijven.

Ook over de scholen was de afgelopen dagen veel discussie. Ook binnen het OMT verschilden de meningen over openblijven of sluiten. Vanochtend nog was er een overleg met onder anderen RIVM-adviseur Jaap van Dissel en alle burgemeesters. Naar het zich nu laat aanzien blijven de scholen open. Wel wordt leerlingen vanaf groep zes op de basisscholen verplicht om op de gang een mondkapje.

13:55 | Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten 'fase 2D' afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit, indien nodig en 'medisch aanvaardbaar' worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hadden om de invoering van deze aanpak gevraagd.

12:25 | Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft een aangekondigde demonstratie van Nederland in Verzet van zondag in de binnenstad van Nijmegen geweigerd. Hij heeft dat gedaan op advies van politie en koepelorganisatie GGD GHOR en in overleg met het Openbaar Ministerie in de Nijmeegse driehoek 'vanwege ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen.'

12:20 | Ook in België worden de coronamaatregelen aangescherpt. De horeca moet er voorlopig weer om 23.00 uur sluiten en het nachtleven gaat opnieuw dicht. Ook privéfeestjes zijn de komende weken verboden, hebben de autoriteiten volgens Belgische media besloten. Met de nieuwe coronamaatregelen hoopt België de nieuwe golf van coronabesmettingen te bedwingen.

10:35 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlegt vrijdagmiddag over de mogelijke gevaren van de nieuwe variant. Experts komen samen in Genève om te kijken of het moet worden aangemerkt als een zorgelijke variant. Volgens berichten van onderzoekers die al monsters van de variant hebben onderzocht, bevat het veel mutaties ten opzichte van de bekende varianten. Het zou door een verandering mogelijk nog besmettelijker zijn dan de Delta-variant, zeggen wetenschappers. De WHO zegt dat er sowieso meer onderzoek verricht moet worden om duidelijkheid te krijgen over het virus.

10:10 | Vluchten uit zuidelijk Afrika zijn wegens zorgen over de nieuwe coronavariant vanaf vandaag 12.00 uur verboden. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

09:35 | Ruim een week geleden werd de eerste Nederlander ingeënt met een derde prik. Waar in België inmiddels al ruim een miljoen boosterprikken zijn gezet, gaat het in Nederland een stuk langzamer. Te langzaam, vindt IC-baas en OMT-lid Diederik Gommers. 'Die booster moet er echt dit weekend in bij al die mensen boven de 70 en de 80.'

09:05 | De Amsterdamse AEX-index is met 3,2 procent gezakt. Het is een direct gevolg van de zorgen om de nieuwe coronavariant B.1.1.529 die in zuidelijk Afrika is ontdekt. Ook de olieprijzen zijn fors gedaald door zorgen om de mutatie.

08:40 | De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken.

Donderdag 25 november

15:20 | Tussen woensdagochtend en donderdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 22.274 positieve coronatests geregistreerd. Dat is iets lager dan vorige week donderdag en daardoor zakt het gemiddelde. Dat is voor het eerst sinds 30 september. Het is wel de tiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen.

14:15 | Binnen het OMT is een felle discussie geweest over zwaardere maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen. Toch is in het advies gekozen voor maatregelen die minder ver gaan. Daarover heerst onvrede binnen het OMT, bevestigen bronnen aan BNR. Zo blijkt dat het OMT adviseert om de sluitingstijden in de horeca te beperken in plaats van helemaal te sluiten. Ook winkels kunnen in het advies open blijven. Over de inzet van een coronatoegangsbewijs bij winkels is nog wel discussie. Ook zou de anderhalve meter in de horeca mogelijk terugkeren.

13:15 | Een gevaccineerde die zijn Europese coronareisbewijs wil behouden, moet na negen maanden een boosterprik halen, vindt de Europese Commissie. Ze beveelt de EU-landen aan deze opzet te volgen om reizigers binnen de EU moeilijkheden en verwarring te besparen.

Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas na een booster als volledig gevaccineerd te beschouwen. Die herhaalprikken zijn bedoeld om de afweer op te peppen. De bescherming door de coronavaccins blijkt mettertijd af te nemen.

13:05 | Ook bij de boosterprikken tegen corona voor volwassenen jonger dan 60 moet de volgorde van oud naar jong worden gehandhaafd. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Het mag niet uitmaken wat voor vaccin ze eerder hebben gehad. De raad adviseert verder de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna te gebruiken als booster, ongeacht het vaccin dat eerder is toegediend.

12:50 | Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is veilig en effectief voor kinderen vanaf 5 jaar, oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De experts stellen vast dat de voordelen van het vaccin ook voor jonge kinderen zwaarder wegen dan het risico op bijwerkingen, die doorgaans mild zijn. Het EMA adviseert de Europese Commissie dan ook het vaccin goed te keuren voor toediening aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar.

Aan kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen wordt het vaccin al langer toegediend. In Nederland is het middel van Pfizer/BioNTech het meestgebruikte coronavaccin.

11:50 | Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om het onderwijs open te houden, van basisschool tot universiteit. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS. Het kabinet heeft het OMT om spoedadvies gevraagd omdat het aantal ziekenhuisopnamen blijft stijgen. Het kabinet besluit vrijdag of er een aanscherping van de coronamaatregelen komt.

09:40 | Het reisadvies voor Malta en de Canarische Eilanden gaat vrijdag van groen naar geel. Vanaf dan gelden de eilanden als een hoogrisicogebied, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die vanuit deze gebieden naar Nederland komen, moeten vanaf zondag een coronabewijs laten zien.

09:35 | De Kinderombudsman roept het kabinet op om jongeren te ontzien bij het wetsvoorstel voor de invoering van een zogeheten 2G-coronatoegangsbewijs. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen bij bijvoorbeeld evenementen en restaurants. Ook wil de organisatie niet dat er een coronapas op basis van 3G komt in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Daarbij krijgen mensen een QR-code als zij zijn gevaccineerd, zijn genezen of negatief zijn getest.

'Beide maatregelen hebben verregaande gevolgen voor het dagelijks leven van jongeren en zetten daarmee hun ontwikkeling, rechten en in het bijzonder het recht op onderwijs onder druk', schrijft Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een brief aan het kabinet.

09:30 | De Europese Unie zal een tijdslimiet van 9 maanden aanbevelen voor de geldigheid van Covid-19 vaccinaties voor reizen naar het blok en zal ook voorstellen om prioriteit te geven aan gevaccineerde reizigers. Dit staat in een een document dat door Bloomberg is ingezien.

08:10 | Nederland zit mogelijk lang vast aan een lockdown. Dit zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG. Het OMT kwam gisteren bijeen voor een spoedadvies, in het Catshuis wordt vandaag verder gesproken over dit advies en welke maatregelen er morgenavond aangekondigd zullen worden. 'Er zijn nu nog maar weinig opties open', zegt Niesters.

06:55 | Het gaat niet goed met veel middelbare scholieren. Ze zijn onrustiger, brutaler, en aanzienlijk lastiger aan het werk te krijgen dan in de jaren vóór de coronacrisis. En dit heeft ook een negatieve uitwerking op de leerprestaties en resultaten. Dat zeggen de VO-Raad en CNV Onderwijs tegen BNR. Zij ontvangen over deze problematiek veel signalen van schoolleiders en docenten.

06:30 | De crisis in de zorg is een nieuwe fase ingegaan, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding LCPS. Daarom heeft het Landelijke Netwerk Acute Zorg LNAZ, waar het LCPS onder valt, demissionair minister De Jonge gevraagd om de afkondiging van de laatste fase vóór code zwart.

Woensdag 24 november

14:15 | Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe coronamaatregelen. Het Outbreak Management Team (OMT) komt vanavond bij elkaar en zal morgen met een advies komen. Daarover praat het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht.

Het kabinet zou eigenlijk volgende week vrijdag pas besluiten wat te doen met de coronaregels, maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt hard op. 'Daarom hebben we gevraagd het OMT-advies naar voren te halen, zodat we op korte termijn tot besluitvorming kunnen overgaan', aldus De Jonge. Hij wil van de experts weten wat nodig is om de 'kentering te forceren'.

De minister wil nog niet vooruitlopen op welke maatregelen het kabinet mogelijk gaat nemen, maar dat de maatregelen worden aangescherpt lijkt wel zeker.

Dinsdag 23 november

16:22 | Anderhalve meter afstand houden weer verplicht vanaf 24 november. Het kabinet heeft strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Daarbij is het essentieel dat iedereen zich de basisregels houdt. Een van de belangrijkste basisregels is het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar. Dit was al een dringend advies, maar wordt nu vanaf 24 november 2021 weer verplicht.

15:30 | RIVM: In één dag tijd weer ruim 23.000 positieve coronatests erbij. In de afgelopen week werden er bijna 154.000 positieve coronatests gemeten, opnieuw een recordaantal besmettingen.

14:05 | In totaal liggen er 349 covidpatiënten op de verpleefadelingen van ziekenhuizen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds december.

12:50 | Een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen slaagt er niet meer in om alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Inmiddels lukt het veertien ziekenhuizen niet meer om deze zogenoemde 'kritieke planbare zorg' altijd op tijd te verlenen, blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Afgelopen donderdag ging het nog om twaalf ziekenhuizen.

Ook de planbare zorg komt verder in het gedrang. Het lukt nu 49 van de 73 ziekenhuizen niet meer om die volledig te leveren.

Maandag 22 november

19:00 | Het kabinet wil het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening. Daar kan men dan bezoekers toelaten die gevaccineerd zijn óf genezen van corona. Een negatieve test is dan niet meer voldoende. Dat staat in het wetsvoorstel dat het demissionaire kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

18:00 | Premier Rutte benadrukte vandaag nog maar eens: we moeten ons echt aan de basismaatregelen houden. Want anders dreigen er weer nieuwe maatregelen. Toch gaan we ons waarschijnlijk niet anders gedragen, zegt Bas van den Putte, hoogleraar Gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam, tegen BNR.

Lees ook | Nieuwe coronamaatregelen dreigen, vraag is of ons gedrag nu wél verandert

14:05 | Rutte: naleving basisregels moet echt snel beter

Demissionair premier Mark Rutte doet een dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de basismaatregelen tegen het coronavirus.

Gebeurt dat niet, dan kan het kabinet het zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende 'weegmoment' gepland staat.

15:45 | GGD’en: maximale testcapaciteit bereikt

De GGD’en hebben hun maximale testcapaciteit bereikt, waarschuwt GGD GHOR Nederland. Ze moeten deze week "alle zeilen bijzetten om aan de explosieve vraag" naar testafspraken te kunnen voldoen, meldt de koepelorganisatie.

"Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren, maar de rek is eruit. We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan", zegt GGD GHOR.

Volgens de organisatie wordt er nu naar een maximum van 120.000 tests per dag toegewerkt. "Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel", aldus de organisatie. "Het landelijke callcenter kan meebewegen met het aantal telefoontjes dat binnenkomt maar hier komt het plafond van onze capaciteit in zicht."

Op dit moment werken er bijna 4000 mensen in het callcenter voor inplannen van testafspraken. Zij werken na sluitingstijd de wachtrijen weg en ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld.

Vrijdag 12 november

19:23 | De boostercampagne voor de derde prik begint volgende week.

19:22 | 'Vaccinatie blijft een vrije keuze', benadrukt demissionair minister De Jonge.

19:20 | Het coronatoegangsbewijs mag worden gevraagd op het werk, het hoger onderwijs en niet-essentiële winkels, maakt demissionair minister De Jonge zojuist bekend.

19:18 | Het kabinet wil maatregelen nemen om het coronavirus ook op de langere termijn te vertragen. 'Daarom heeft het Kabinet besloten om het werken met het coronatoegangsbewijs uit te breiden', zegt demissionair minister De Jonge.

19:14 | 'We doen dit om het aantal besmettingen snel naar beneden te kijken', zegt demissionair premier Rutte. Over drie weken (3 december) worden de maatregelen geëvalueerd.

19:12 | Bij sportwedstrijden mag geen publiek meer aanwezig zijn. Ook bij Nederland - Noorwegen mogen dinsdag in De Kuip geen toeschouwers aanwezig zijn.

19:11 | Tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends zijn horeca en essentiële winkels dicht. Niet-essentiële winkels en contactberoepen moeten al om zes uur 's avonds dicht. Die geldt ook voor evenementen, behalve die met een vaste zitplaats.

19:10 | De anderhalve meter afstand keert terug. Dit geldt niet op plekken waar je de coronapas moet laten zien. Ook bij contactsporten of in de kunst en cultuur hoeft dit niet. Een zitplaats in de horeca wordt verplicht.

19:08 | Ontvang thuis niet meer dan vier gasten, luidt een advies van het kabinet. Daarnaast roept demissionair premier Rutte op om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan.

19:06 | Het kabinet wil ondernemers de keuze geven om te kiezen tussen 2G of 3G bij het coronatoegangsbewijs. Dat zegt demissionair premier Rutte op de persconferentie.

19:03 | 'Het virus zit overal. In alle sectoren en onder alle leeftijden', zegt demissionair premier Rutte op de persconferentie. Een korte klap is volgens hem nodig om het aantal besmettingen zo snel mogelijk te laten dalen.

17:49 | Het Kabinet wil de 2G-regel over drie weken invoeren. Dat meldt de NOS. Bij 2G mag je met je coronapas alleen naar binnen als je gevaccineerd of genezen bent. Testen vervalt dan.

16:36 | Het reproductiegetal van het coronavirus ligt op 1,2. Dit betekent dat één besmet persoon gemiddeld 1,2 andere mensen besmet. Het coronavirus blijft zich dus verder verspreiden in ons land.

16:17 | MKB-Nederland eist volledige steun als het kabinet vanavond besluit tot een lockdown. 'Ondernemers zitten met de handen in het haar', zegt voorzitter Jacco Vonhof. 'Het MKB wordt wederom hard getroffen, dat vinden we op z'n minst diep triest', Volgens Vonhof is nog niet duidelijk hoe ondernemers gecompenseerd gaan worden. 'Het compenseren van ondernemers voor de gevolgen was nog niet uitgewerkt.'

15:58 | Grootschalige fraude bij de GGD-locatie van Schiphol heeft er toe geleid dat er tienduizenden valse QR-codes in omloop zijn. Dat meldt RTL Nieuws. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er drie mensen zijn aangehouden op verdenking van fraude met QR-codes. De drie medewerkers, die via een uitzendbureau door de GGD zijn ingehuurd, hadden toegang tot het systeem QR-codes aan te maken.

15:45 | Het aantal nieuwe coronabesmettingen van vandaag is 16.287. Daarmee ligt het aantal besmettingen nagenoeg op hetzelfde niveau als gisteren, toen er een nieuw dagrecord werd gemeld. Het aantal nieuw opgenomen coronapatiënten in het ziekenhuis bedraagt 259. Dat is het hoogste aantal sinds 15 mei.

15:10 | Zorgpersoneel kan volgende week al een boosterprik krijgen tegen corona, dat meldt de NOS. Ook ouderen en gehandicapten in instellingen komen vanaf volgende week in aanmerking.

14:30 | Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt alle begrip te hebben voor horecazaken die na 19:00 uur openblijven. 'De horeca accepteert het niet meer dat er nóg meer maatregelen over de sector worden afgekondigd', is KHN duidelijk. 'De rekening van het falende kabinetsbeleid wordt wederom bij het MKB en de horecaondernemers gelegd en dat is onacceptabel.

08:01 | Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland denkt dat het 2G-model de enige uitweg is voor ondernemers. 'Dat ligt heel erg moeilijk', zegt Biesheuvel. 'Dat wil je niet als winkelier, dat wil je niet als werkgever, dat je voor tweedeling zorgt bij je klanten en je medewerkers. Dat voelt heel moeilijk aan. Tegelijkertijd, als we zo doorgaan als nu, als je van lockdown naar lockdown gaat, dan werkt dat ook niet.'

Donderdag 11 november

15:20 | Er is een nieuw record gemeld van aantal positieve coronatesten. In de afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 16.364 positieve coronatesten gemeld. Nog nooit zijn zoveel mensen positief getest op het coronavirus als afgelopen etmaal. Het oude record dateerde van 20 december, toen er 12.997 besmettingen aan het licht waren gekomen.

Ook het gemiddelde bereikte een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen testten 86.384 mensen positief, gemiddeld 12.341 per dag. Dat record stond sinds 22 december vorig jaar. In zeven dagen tijd waren toen 82.099 besmettingen bevestigd, gemiddeld 11.728 per dag.

Amsterdam telde de meeste besmettingen. In de hoofdstad werd het coronavirus vastgesteld bij 616 inwoners. Rotterdam registreerde 586 nieuwe gevallen, Den Haag 389 en Utrecht 263. Daarna volgen Barneveld (238) en Ede (224).

Het RIVM kreeg 26 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting waren overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 166 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna 24 per dag.

15:00 | Het demissionair kabinet is het donderdagmiddag nog niet eens geworden over de te nemen coronamaatregelen. Het overleg gaat in de avond verder. Dat melden ingewijden in Den Haag.

Op het Catshuis spraken de betrokken ministers donderdag over de stijgende besmettingscijfers en ziekenhuisbezetting. Jaap van Dissel praatte de bewindslieden bij over het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat een dag eerder vergaderde. Waarom het overleg nu is onderbroken, of wat de twistpunten zijn binnen het kabinet, is onbekend.

(Viktor Forgacs / Unsplash)

09:15 | Het OMT adviseert het kabinet 'lockdown-achtige maatregelen' om de oplopende coronacijfers te bestrijden. Vanwege de ernst van de coronasituatie valt daar niet aan te ontkomen, melden bronnen rond het Outbreak Management Team tegen de NOS. Volgens de bronnen adviseert het OMT een lockdown van zo'n twee weken. Andere media spreken van een milde lockdown.

Lees ook | De Jonge sluit lockdown-achtige maatregelen niet uit

Een echte lockdown is het zeker niet, zegt Bas van de Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA, tegen BNR. 'Er is nog steeds veel ruimte voor veel dingen'.

08:30 | De vraag is onontkoombaar. Komt er een lockdown? Niemand die het weet. Is een lockdown nodig? Ja, vinden onder anderen Bert Niesters, viroloog aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), en Jochen Mierau, gezondheidseconoom aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat schrijft Trouw.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het kabinet vrijdag een lockdown aankondigt. Andere Europese landen waar het virus terrein wint, praten immers ook niet over lockdowns zoals vorige winter. Niesters en Mierau hopen evenmin op een herhaling van vorig jaar. Daarom zijn zij kritisch op de aanpak van het kabinet dat te laat reageert.

08:15 | Brancheorganisaties van verpleeghuizen en ouderencentra zien niets in een eventuele verplichte coronapas om het snelstijgende aantal besmettingen in zulke instellingen te stoppen. Ook andere landelijke maatregelen - zoals bezoekbeperkingen - zijn niet gewenst. Dat laten ActiZ-bestuurslid Conny Helder en Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot in een reactie weten aan NU.nl.

Een verplicht coronatoegangsbewijs is volgens Helder onuitvoerbaar. "Er komen heel veel mensen op bezoek. Wij vragen hen om een mondkapje te dragen, te zorgen voor handhygiëne en voldoende afstand te houden."

Recordaantal besmettingen in Duitsland

07:00 | De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Donderdag meldde het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI) 50.196 nieuwe besmettingen. Niet eerder in de pandemie registreerde het land zoveel infecties op één dag.

Het ging dinsdag nog om 39.676 nieuwe gevallen, ook dat was een record. Er werden in Duitsland woensdag ook 235 overlijdens als gevolg van het coronavirus gemeld.

Woensdag 10 november

15:20 | Het RIVM meldt dat er in de afgelopen etmaal 11.352 postieive coronatests zijn gereigstreerd. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen.

Het aantal sterfgevallen steeg met 29.

Bijna 77.000 coronagevallen afgelopen week

15:05 | Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 76.790 positieve coronatests geregistreerd. Voor de vijfde week op rij is het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 40 procent gestegen.

In ruim anderhalf jaar tijd meldde het RIVM maar één keer een nog hoger aantal. Op 22 december vorig jaar bracht het instituut naar buiten dat in zeven dagen tijd 82.340 besmettingen waren vastgesteld. Als het aantal positieve tests nu in hetzelfde tempo blijft stijgen, sneuvelt dat record volgende week.

Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft snel stijgen. Vorige week belandden 1137 mensen door hun coronaklachten in een ziekenhuis, het hoogste aantal sinds mei. Van de opgenomen patiënten kwamen 204 op een intensive care terecht. Ook dat is het hoogste aantal sinds mei.

Deel Kamer wil deze week starten met boostervaccinatie

13:00 | Een deel van de Tweede Kamer dringt erop aan om binnen 48 uur te beginnen met de toediening van boosters van het coronavaccin aan ouderen. JA21, SP, GroenLinks, Volt en de Kamerleden Omtzigt en Den Haan stelden spoedvragen daarover aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer drong vorige week al aan op een zo spoedig mogelijke start met de boosters voor 60-plussers.

Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB wil dat het kabinet 'alles op alles zet' om ouderen zo snel mogelijk een boosterprik van het coronavaccin te geven.

Noodkreet Limburgse ziekenhuizen: 'Dit kan zo niet langer'

Dinsdag 9 november

10:50 | De Limburgse ziekenhuizen hebben gezamenlijk een noodkreet gericht aan minister Hugo de Jonge. 'Dit kan zo niet langer', schrijven ze. 'Limburg stevent af op een zorginfarct.'

Ze vragen de minister om aanvullende maatregelen en 'per direct te beginnen met de zogenaamde ‘boosterprik’ voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland om de druk op de zorg te verminderen'.

Extreme drukte bij telefoondienst coronatestafspraken GGD

10:00 | Het is heel druk bij de telefoondienst voor coronatestafspraken van de GGD, bevestigt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland na berichten op Twitter. De organisatie zoekt uit wat er precies aan de hand is.

Wie de coronalijn belt, krijgt het volgende te horen: 'Er bellen op dit moment zoveel mensen dat we geen telefoonlijnen meer beschikbaar hebben. We kunnen u daarom niet te woord staan. Wilt u ons alstublieft over 30 minuten nog eens bellen?'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen