Gezondheid10 nov '21 11:04

QR-code op de werkvloer: 'Niet de vraag of het tot conflict leidt, maar in welke omvang'

Auteur: BNR Webredactie

De werkvloer is een van de plekken waar het nog niet nodig is om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Er wordt wel gesproken om de QR-code ook daar in te voeren, maar dan is een wetswijziging nodig. 'Als de coronapas wordt ingevoerd op de werkvloer dan is het niet de vraag of dat tot arbeidsconflicten leidt, maar in welke omvang', zegt Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij DAS.

Het is volgens Besselink belangrijk dat degenen die vorm gaan geven aan de wet, onderkennen dat de invoering van het toegangsbewijs op de werkvloer voor conflict gaat zorgen. 'Er moet worden nagedacht over de gevolgen hiervan. Dat moet goed in kaart worden gebracht om zo ook de juiste regels en richtlijnen op te stellen', vindt hij.

Luister ook | Werkgevers willen geen coronapas op de werkvloer

Besselink noemt dat er met een invoering van de toegangspas verschillende conflicten mogelijk zijn. 'Bijvoorbeeld als een werkgever om de QR-code wordt gevraagd en de werknemer wil of kan deze niet laten zien. De werkgever mag de werknemer dan weigeren op de werkvloer. Maar heeft die werknemer dan recht op loon?' Daarvoor is volgens de arbeidsrechtadvocaat een kader, maar dat moet wel duidelijk ingevuld worden. 'Die werknemer zit dan als de maatregel lang duurt namelijk lang thuis en misschien wel zonder loon. Kan de werkgever de arbeidsovereenkomst dan beëindigen? En wat nou als die werknemer wil en kan thuiswerken, moet dat dan altijd mogen?'

Luister ook | Werkgevers vragen personeel steeds vaker om QR-code

Het opstellen van die regels en richtlijnen gaat volgens Besselink niet zo snel. 'Voor het kabinet is het natuurlijk een dilemma of zij de QR-code op het werk wel of niet moeten invoeren. Er zijn niet alleen werknemers, maar ook werkgevers tegen. Het gaat daarom nog wel even duren tot deze maatregel er komt', denkt Besselink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen