Gezondheid11 nov '21 17:51

Boosterprikken en medicijnen moeten 'zoveel mogelijk vrijheden' opleveren

Auteur: BNR Webredactie

Met boosterprikken en antivirale middelen moeten er 'zoveel mogelijk vrijheden' terugkomen, zegt gezondheidseconoom David Ikkersheim van adviesbureau KPMG. 'Kunnen we zorgen dat we met boosters, antivirale middelen en eventueel zo min mogelijk tijdelijke maatregelen, toch zoveel mogelijk vrijheden hebben voor de samenleving?'

Die hoop heeft Ikkersheim, die ook onderzoeksleider was van het rapport 'Eerste lessen na anderhalf jaar coronabeleid.' Volgens hem zou het nu nodig zijn om maatregelen te nemen om de periode te 'overbruggen' totdat de boosterprikken en antivirale middelen ingezet kunnen worden. Begin december verwacht het kabinet echter pas de eerste prikken te kunnen zetten.

Luister ook | Pfizer: Coronapil beschermt voor 89 procent tegen ziekenhuisopname en overlijden

De gezondheidseconoom vestigt zijn hoop onder meer op Pfizer en Merck voor de antivirale middelen. Beide farmaceuten zijn een coronapil aan het ontwikkelen die ernstige ziekte moet voorkomen wanneer iemand het coronavirus oploopt. 'Dat zijn middelen die je inneemt zodra er geconstateerd is dat je corona hebt. Daarmee heb je 50 tot 90 procent minder kans om in het ziekenhuis te belanden.'

(Rob Engelaar)

Luister ook | Coronapil moet nieuw middel worden in strijd pandemie

Toch duurt het echter nog een tijd totdat de pillen gebruikt kunnen worden. Pfizer-directeur Marc Kaptein meldde eerder bij BNR de hoop te hebben dat de pil begin 2022 beschikbaar te hebben. Tegen die tijd zou het goedgekeurd moeten zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Merck, dat met molnupravir ook een coronapil heeft ontwikkeld, laat inmiddels de EMA al meekijken bij onderzoeken naar hun coronamedicijn.

Boosterprikken

Naast de pillen, wil Ikkersheim ook het belang van de boosterprikken benadrukken. 'We zitten met een reservoir aan ongevaccineerde mensen die een hogere ziektelast krijgen als ze besmet raken. Ook zien we dat de vaccins nog wel effectief zijn, maar bij de ouderen een paar procent minder effectief dan dat ze waren. Omdat dat om een grote groep gaat, heeft dat ook een groot effect op de ziekenhuizen.' Daarbij verwijst de gezondheidseconoom onder andere naar mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen- en AstraZeneca-vaccin. 'Die vaccins waren al wat minder effectief en het lijkt nu ook iets sneller uit te werken. Al is er ook kritiek op de studies die dat laten zien.' Toch is het volgens Ikkersheim dan belangrijk om mensen boosterprikken aan te bieden. 'Dat gaat om twee miljoen mensen. (...) Het zetten van die vaccins beperkt ook de transmissie weer', aldus Ikkersheim.

Luister ook | KPMG kritisch op coronabeleid: kabinet maakte veel fouten

Uit het eerdere onderzoek van Ikkersheim bleek dat de Nederlandse overheid veel fouten had gemaakt bij het aanpakken van het coronavirus. Niet de ziekenhuisbezetting had leidend moeten zijn, maar het aantal besmettingen, concludeerde KPMG. Ook was er veel aan te merken op de samenwerking tussen verschillende instanties en tussen buurlanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen