Gezondheid15 nov '21 06:37Aangepast op 15 nov '21 10:58

Steeds meer scholen maken werk van ventilatie

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal scholen dat werk maakt van betere ventilatie in hun gebouwen, is flink toegenomen. Eind augustus ontvingen ruim 600 scholen subsidie voor ventilatie. Sindsdien zijn er nog 300 scholen bij gekomen die subsidie hebben ontvangen, of een aanvraag daarvoor hebben ingediend. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

SONY DSC
SONY DSC

Volgens organisaties die scholen vertegenwoordigen en bedrijven uit de ventilatiebranche zijn we er echter nog lang niet: uit recent onderzoek blijkt dat van ruim 1.100 scholen de gebouwen niet aan de ventilatie-eisen voldoen. Voorzitter Wouter Wijma van branchevereniging Binnenklimaat Nederland zegt dat dat er echter 2.000 zijn. Volgens Wijma deed namelijk maar de helft van de scholen mee aan het door Coördinatie Ventilatie op Scholen uitgevoerde onderzoek.

In totaal trekt de overheid 360 miljoen uit voor het verbeteren van ventilatie in schoolgebouwen. Scholen kunnen via de gemeente aanspraak maken op deze subsidie, de zogenoemde SUVIS-regeling. Daarmee krijgen ze 30 procent van de kosten vergoed, de overige 70 procent komt voor eigen rekening of voor die van de gemeente. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt desgevraagd tevreden te zijn met het aantal subsidieaanvragen tot nu toe.

Volgens Wijma gaat het allemaal echter niet snel genoeg: 'Kijk naar het buitenland, in Duitsland krijgen scholen tachtig procent subsidie, in België is het zestig á zeventig procent. Wijma wijst erop dat een subsidie-aanvraag nog niet betekent dat een school al daadwerkelijk voldoende geventileerd is: scholen krijgen daar 3 jaar de tijd voor.

2.000 scholen onvoldoende geventileerd

Voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders noemt het een mooie toename, maar benadrukt dat veel scholen nog bezig zijn: 'We hebben het over tweeduizend scholen waar de ventilatie onvoldoende presteert. Er blijft een grote groep scholen die die zeventig procent niet uit de hoge hoed kan toveren, waar nu niets gebeurt en waar ook nog geen plannen klaarliggen om dat op een hele korte termijn te gaan doen.'

1,6 miljard euro nodig

Van Haaren vraag zich af of het verhogen van de subsidie voldoende zou zijn, veel scholen dateren immers van vóór de oorlog of uit de tijd van de wederopbouw. 'Daarvan voldoet dertig procent niet. Er is minimaal 1,6 miljard nodig om scholen naar een beter plan te krijgen want het gaat niet alleen over de luchtkwaliteit, maar ook over de functionaliteit en de duurzaamheid. Dit loskoppelen en alleen op ventilatie inzoomen, dat is gewoon niet genoeg om het hele gebouwenbestand op een goed niveau te krijgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen