Gezondheid19 nov '21 14:30Aangepast op 19 nov '21 16:29

Arts beboet wegens voorschrijven niet werkend coronamedicijn

Auteur: Diederik de Groot

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft in augustus een arts een boete opgelegd wegens het voorschrijven van medicijnen die 'in strijd zijn met de behandeladviezen voor corona'. Om welke medicijnen het gaat is niet bekend gemaakt, maar waarschijnlijk betreft het (hydroxy)chloroquine of ivermectine.

In maart van dit jaar liet de inspectie weten dat steeds meer melding binnenkwamen over artsen die dergelijke medicijnen voorschrijven aan patiënten, met het doel om corona te behandelen. Dit terwijl niet bewezen is dat de middelen hiervoor werken.

Van hydroxychloroquine is zelfs bekend dat het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, zoals hartritmestoornissen. Het toch voorschrijven van dergelijke medicijnen door een arts, ziet de inspectie als 'een risico voor de kwaliteit van zorg'. Er kan een boete van maximaal 150.000 euro voor worden opgelegd.

Ivermectine en (hydroxy)chloroquine

In Amerika maken gezondheidsexperts zich flinke zorgen over mensen die ivermectine slikken, omdat ze geloven dat dit helpt tegen het coronavirus. Er ontstond eerder dit jaar een stormloop op het middel in de Verenigde Staten, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten.

Ook in Nederland vond het geloof in ivermectine als coronamedicijn enige navolging. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet diende een motie in, waarin hij opriep om artsen toe te staan het middel voor te schrijven.

Hydroxychloroquine en chloroquine zijn malariamedicijnen. Ze worden nog altijd door veel mensen gezien als werkzaam tegen ziekte na een coronabesmetting. Hydroxychloroquine werd actief gepromoot door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die daarbij aangaf het zelf ook preventief in te hebben genomen. Trump noemde het een 'game changer' in de pandemie. Bewijs voor de werkzaamheid is er echter niet en de Wereldgezondheidsorganisatie raadt af om het middel te gebruiken om corona te behandelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen