Gezondheid23 nov '21 12:08

Eerste Nederlandse coronapatiënten weer overgeplaatst naar Duitse IC's

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland neemt vanaf vandaag in totaal twintig Nederlandse coronapatiënten op. Ze worden verplaatst naar de intensive care en verpleegafdelingen van ziekenhuizen in buurdeelstaat Noordrijn-Westfalen. Tegelijkertijd lopen de besmettingen in Duitsland op, waar ook steeds meer gevreesd voor een zwart scenario. 'Voor Duitse begrippen gaat het ook absoluut niet goed', zegt BNR Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Een coronapatiënt wordt behandeld op een Duitse intensive care-afdeling.
Een coronapatiënt wordt behandeld op een Duitse intensive care-afdeling. (ANPfoto)

Nederland telt 23.000 nieuwe coronabesmettingen, de druk op de zorg neemt behoorlijk toe en volgens experts komt een 'zwart scenario' in de ziekenhuizen - waarbij onder meer reguliere zorg wordt afgezegd - steeds dichterbij. Duitsland schiet nu te hulp bij het vrijmaken van extra ic-bedden voor Nederlandse coronapatiënten in kritieke toestand.

Een aantal dagen geleden liet Duitsland doorschemeren dat het nog onzeker was dat Duitsland plekken op de intensive care kon vrijmaken voor Nederland. Maar volgens Marseille is er nu meer ruimte, omdat het aantal besmettingen in Duitsland per regio erg verschilt. 'De regionale verschillen in Duitsland zijn erg groot. Wat we zien is dat er in de deelstaat Saksen mogelijk een triage aan zit te komen, waar nu al concreet wordt voorbereid op volle ic's. Maar op de grens met Nederland in Noordrijn-Westfalen is het een stuk minder druk op de ic's. Daar zijn nog wel plaatsen, daar communiceren ziekenhuizen gewoon onderling en is een belletje genoeg, die banden zijn blijkbaar goed', vertelt Marseille.

Toch stijgt het aantal coronabesmettingen in Duitsland ook in hoog tempo. 'Voor Duitse begrippen gaat het absoluut niet goed. Vanochtend werd ik wakker en waren er meer dan 40.000 nieuwe coronabesmettingen geteld', zegt Marseille. In Nederland zijn dat er vandaag 23.000. 'Duitsland is natuurlijk vijf keer zo groot, dus in dat opzicht is de situatie in Nederland een stuk ernstiger, maar voor Duitse begrippen gaat het erg slecht.'

Vaccinatieplicht

Tegelijkertijd is er in Duitsland een tendens gaande waarin het woord vaccinatieplicht toch veel meer voorkomt dan een paar weken geleden, stelt Marseille. In Duitsland wordt steeds meer gesproken over een zogenaamde 'deelvaccinatieplicht' voor verplegende beroepen. 'Veel deelstaten roepen daartoe op om daar ook de wettelijke basis voor te gaan maken. Maar kijk je naar de voorzitter van de lerarenbond vanochtend, die zegt al: we hebben gewoon een algemene vaccinatieplicht nodig. Dat waren echt geluiden die je tot een paar weken geleden absoluut niet hoorde. Dus wat dat betreft is het in Duitsland echt flink mis', aldus Marseille.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen