Gezondheid23 nov '21 17:46

Ziekenhuizen stellen nu ook planbare zorg uit door coronadrukte

Auteur: BNR Webredactie

De planbare zorg in de ziekenhuizen is in de afgelopen week verder afgeschaald vanwege de aanhoudende coronadrukte. Er zijn minder operatiekamers in gebruik en minder ziekenhuizen kunnen kritieke planbare zorg aanbieden. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 'We werken met man en macht samen, maar op een gegeven moment gaan die voorspellingen gewoon niet de goede kant op. Die handrem moet er écht op', zegt Marjolein Tasche, voorzitter bij het Fransiscus Gasthuis Ziekenhuis in Rotterdam.

Maasstad ziekenhuis intensive care ic serie Rotterdam Maasstad ziekenhuis. Verpleegkundigen en artsen werken op de intensive care met patiënten die besmet zijn met het coronavirus, in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.
Maasstad ziekenhuis intensive care ic serie Rotterdam Maasstad ziekenhuis. Verpleegkundigen en artsen werken op de intensive care met patiënten die besmet zijn met het coronavirus, in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. (ANPfoto)

Het Fransiscus Gasthuis Ziekenhuis in Rotterdam heeft de planbare en kritieke planbare zorg voor een groot deel afgeschaald. 'Op dit moment is eigenlijk alle zorg die langer dan zes weken kan wachten al afgeschaald.' Planbare en kritieke planbare zorg bestaat onder meer uit ingrepen bij knieën, heupen, hamertenen, goedaardige tumoren, liesbreuken en galblazen. De afspraken voor deze zorgverlening zijn in het Rotterdamse ziekenhuis allemaal gecanceld. 'Dat is heel vervelend. Wij hebben daar zeker begrip voor dat mensen daar chagrijnig van worden, maar aan de andere kant: het kan gewoon even echt niet anders.'

Hoge piek

Tasche kijkt met grote zorg naar de piek in de besmettingscijfers. 'Het aantal besmettingen is een voorspeller voor hoe de ziekenhuisopnames er over twee weken uit gaan zien.' Van de ziekenhuisopnames komt één op de vier patiënten op de ic terecht. 'En het plaatje van besmettingen ziet er echt héél erg slecht uit. We stevenen af op de situatie waarbij de covidzorg een steeds groter aandeel heeft in de totale zorg, en op een gegeven moment kan dat er allemaal niet meer in', vervolgt Tasche. 'We werken met man en macht samen, maar op een gegeven moment gaan die voorspellingen gewoon niet de goede kant op. Die handrem moet er écht op. Anders kunnen we die zorgvraag, ook voor de acute zorg, straks niet leveren', aldus Tasche.

Regionale verschillen

Toch lijkt de situatie niet overal zo nijpend als in het Fransiscus Gasthuis Ziekenhuis in Rotterdam. 'We zien regionale verschillen, maar we zien wel dat in het hele land ziekenhuizen aangeven dat ze planbare zorg afschalen. Landelijk zijn er nu drie op de tien operatiekamers dicht', zegt Erik Bloem van de Nederlandse Zorgautoriteit, die de stand van de zorg in heel Nederland in de gaten houdt. 'Het is toch nog niet gelukt om de ic-capaciteit op te schalen naar 1150 bedden, dat is wel nodig gezien de toestroom.'

Het gevolg daarvan is dat de ziekenhuizen, die hun zorg minder hebben afgeschaald, toch extra moeten afschalen. 'Dat is nodig om ervoor te zorgen dat we de acute zorg voor coronapatiënten en niet-corona-patiënten toegankelijk kunnen houden.'

Waar de problemen het grootst zijn in Nederland wisselt heel erg, volgens Bloem. 'Het is geen geheim dat in Limburg de zorg behoorlijk onder druk staat, maar ook in het noorden en het oosten van het land zien we dat de druk hoog is.' Noord-Holland en Flevoland zijn regio's waar de druk nog minder hoog is. 'De druk op de ic en verpleegafdelingen is daar minder', aldus Bloem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen