Gezondheid23 nov '21 19:03

Helft rokers stopt pas als pakje sigaretten 60 euro kost

Auteur: BNR Webredactie

Een forse verhoging van de accijns op tabak zal er niet toe leiden dat mensen stoppen met roken. Pas als een pakje sigaretten 60 euro gaat kosten, dan haken veel rokers af. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

(ANPfoto)

Een sigaret kost nu in Nederland gemiddeld 36 cent per stuk. In het onderzoek van Maastricht University werden 1500 dagelijkse rokers gevraagd tot aan welke prijs zij nog bleven roken. 'De helft was bereid om drie euro per sigaret te betalen, wat neerkomt op 60 euro per pakje', vertelt Cloé Geboers, een van de onderzoekers van de Maastricht University.

Effectiviteit

Toch is een prijsverhoging een van de meest effectieve maatregelen om roken te ontmoedigen, zeggen de onderzoekers. 'De helft zegt dan wel tot drie euro per sigaret nog steeds te roken, maar daar komt wel een kantteking bij dat deze mensen bij deze prijs wel zullen minderen. Dat zien we ook bij de kleinere accijnsverhoging.'

Nog steeds wordt er veel onderzoek gedaan naar tabaksontmoediging, omdat er jaarlijks nog steeds te veel mensen overlijden aan de gevolgen van roken, legt Geboers uit. 'Naast het duurder maken van sigaretten moet er bijvoorbeeld ook ingezet worden op het vergoeden van hulp om te stoppen met roken. Maar het duurder maken weerhoudt jongeren er ook vooral meer van om te beginnen met roken', aldus Geboers.

Momenteel kost een pakje zo'n acht euro, maar er is een grote kans dat deze fors gaat stijgen. In het Preventieakkoord staat namelijk dat de prijs van een pakje peuken mag worden verhoogd naar tien euro in 2023.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen