Politiek24 nov '21 14:19Aangepast op 24 nov '21 17:19

Vrijdag persconferentie, strengere maatregelen verwacht

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe coronamaatregelen. Het OMT komt vanavond bijeen en zal donderdag met een spoedadvies komen. Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen lijkt het erop dat er strengere maatregelen aankomen. Welke dat precies gaan worden, is echter nog onduidelijk.

(ANP / Robin van Lonkhuijsen)

In eerste instantie zou het kabinet volgende week vrijdag pas besluiten wat te doen met de coronaregels. Maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt hard op, en het kabinet ziet nog niet de gewenste omslag daarin. Vandaag werden er bijna 24.000 nieuwe besmettingen gemeld, een record. 'Daarom hebben we gevraagd het OMT-advies naar voren te halen, zodat we op korte termijn tot besluitvorming kunnen overgaan', aldus De Jonge. Hij wil van de experts weten wat nodig is om de 'kentering te forceren'.

Luister ook | Ziekenhuizen stellen nu ook planbare zorg uit door coronadrukte

De minister wil niet vooruitlopen op welke maatregelen het kabinet mogelijk gaat nemen, maar dat de maatregelen worden aangescherpt lijkt zo goed als zeker. 'Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed', zegt De Jonge. Het effect van de maatregelen die het kabinet op 12 november nam, zijn volgens hem nog niet zichtbaar. De minister verwacht niet dat de gewenste kentering deze week gaat komen en noemt de situatie 'somber en zorgelijk'.

Irritatie

Er wordt druk gespeculeerd over verschillende maatregelen die het kabinet vrijdag zou kunnen nemen. Van Groningen: 'Ik sprak enkele OMT-leden, en die gaven aan dat alles nog op tafel ligt. Je moet aan alles denken, dus ook aan een schoolsluiting.' OMT-lid Diederik Gommers zei gisteren nog in de Tweede Kamer dat volgens hem sluiting van de scholen nodig is om code zwart in de ziekenhuizen te voorkomen. Zijn collega's bij het OMT zijn het niet allemaal met hem eens, en ook het kabinet had eerder aangegeven de scholen bij een vierde coronagolf niet te willen sluiten.

Luister ook | Gommers wil harde maatregelen wegens naderende code zwart

Volgens Van Groningen heerst er in Den Haag irritatie over de manier waarop OMT-leden in de media verschijnen en dingen zeggen. 'Maar ook binnen het OMT zelf is er irritatie. Ik hoor van OMT-leden die wij spreken dat ze zeggen: wij slaken allerlei noodkreten in die vergaderingen, en dat komt dan als het goed is aan bij voorzitter Jaap van Dissel. Hij moet die boodschap dan overbrengen in gesprek met de minister en soms de premier erbij. Sommige OMT-leden hebben het gevoel dat de noodkreten die zij doen in de OMT-vergaderingen niet goed overgebracht worden naar het kabinet, waardoor het kabinet de zaken wat positiever inschat dan hoe het in werkelijkheid is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen