Gezondheid25 nov '21 09:00

'Wat we nu nodig hebben is een keiharde lockdown'

Auteur: BNR Webredactie

De crisis in de zorg is een nieuwe fase ingegaan, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding LCPS. Daarom heeft het Landelijke Netwerk Acute Zorg LNAZ, waar het LCPS onder valt, demissionair minister De Jonge gevraagd om de afkondiging van de laatste fase vóór code zwart. 'Wat we nu nodig hebben is een keiharde lockdown', zegt voorzitter Marjolein Tasche van het Fransiscus in Rotterdam en Schiedam.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning )

Afschaling kost nu al levens

Tasche noemt de situatie 'echt heel treurig'. Volgens de voorzitter kost de afschaling van de zorg nu al mensenlevens: 'mensen blijven thuis die opgenomen zouden moeten worden. We zien dat er minder kankerdiagnoses gesteld worden.' Tasche denkt dat er 'echt mensen bij zijn die voor een tweede keer afgezegd worden'. Volgens de voorzitter zijn de IC's in haar ziekenhuis vol. 'We hebben alle hulptroepen gemobiliseerd. We hebben bedden genoeg, maar te weinig handen. IC-verpleegkundigen zijn hoogopgeleid.'

Wat betekent Code 2D?

Code 2D betekent dat de IC-capaciteit maximaal wordt opgeschaald, dat reguliere zorg wordt afgezegd en dat het leger kan worden ingezet om te helpen. Dit heet de tweede fase, waarbij fase 3 code zwart is. Volgens het LNAZ wordt de fase van kracht als minister De Jonge deze heeft afgekondigd.

Daarna wordt er langzaam opgewerkt om het aantal IC-bedden richting het maximale niveau van 1350 bedden te krijgen. Artsen en ziekenhuizen vragen zich af of dat getal wel haalbaar is met de huidige druk op de zorg. Op dit moment zijn er 1150 IC-bedden afgesproken. Maar volgens de sector lukt het ook niet om dat aantal te bereiken. Vooral in het noorden en oosten en rond Amsterdam kunnen de ziekenhuizen hun afspraken niet nakomen. Daarover uitte Kuipers zijn zorgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen