Gezondheid25 nov '21 09:28

EU: vaccinatie voor reizen 9 maanden geldig

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie zal een tijdslimiet van 9 maanden aanbevelen voor de geldigheid van Covid-19 vaccinaties voor reizen naar het blok en zal ook voorstellen om prioriteit te geven aan gevaccineerde reizigers. Dit staat in een een document dat door Bloomberg is ingezien.

Image
(ANP / Richard Brocken)

De Europese Commissie zal voorstellen dat de lidstaten alle reizigers moeten blijven verwelkomen die zijn ingeënt met door het blok goedgekeurde vaccinaties. Het roept ook voor landen te heropenen vanaf 10 januari voor iedereen die vaccins goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie hebben gebruikt, zegt het document. De voorgestelde aanpassingen introduceren ook de nieuwe tijdslimiet voor de geldigheid van Covid-inentingen, wat suggereert dat boosters nodig zullen zijn na de periode van 9 maanden.

De voorstellen, die ook betrekking hebben op reizen van buiten de EU, zullen naar verwachting later op de donderdag worden bekendgemaakt.

Verschillen gladstrijken

De regeringen van de EU dringen erop aan dat het blok de verschillen in regelgeving gladstrijkt om het reizen te faciliteren. Nu de laatste golf van de pandemie steeds sneller over Europa trekt, is het uitvoerend orgaan van de EU van plan om met ingang van 1 maart de witte lijst van landen waaruit alle reizigers mogen reizen, ongeacht hun vaccinatiestatus, af te schaffen. Vanaf die datum zouden gevaccineerde en herstelde reizigers met een digitaal Covid-certificaat van de EU, of een gelijkwaardige pas, het blok kunnen binnenkomen.

Ook kinderen tussen 6 en 17

Volgens de herziene regels zouden ook kinderen tussen 6 en 17 jaar die voor vertrek een negatieve PCR-test hebben ondergaan, naar de EU kunnen reizen, zelfs als ze niet zijn gevaccineerd. EU-landen kunnen na aankomst aanvullende tests, quarantaine of zelfisolatie eisen. De voorstellen gaan nu naar de Europese Raad. Als extra waarborg zou volgens de voorstellen systematisch een bewijs van een negatieve PCR-test worden geëist voor alle reizigers die zijn gevaccineerd met een door de WHO goedgekeurd vaccin dat niet is goedgekeurd door de Europese regelgevende instantie voor geneesmiddelen, en voor herstelde reizigers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen